På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Resebrev HMS Gladan 111202

Position: Staden Mindelo på ön Sao Vicente, Kap Verde

Väder: Mulet till halvklart, 26 grader

 

Första december, magsjuka och trevliga stunder.

 

Ja, tiden flyter på väldigt snabbt och man har lite svårt att förstå att vi redan passerat första december. Det känns nästan lite overkligt att sitta här nere i värmen nu när vi närmar oss julafton, och allt vad det innebär, med stormsteg.

 

Det är exakt två veckor tills vi åker hem, vilket ska bli skönt. Att äntligen få komma hem och umgås med nära och kära, och framför allt njuta av tre veckors jullov, men man kommer absolut sakna värmen och livet på havet. Och även om det vi gör nu är skoltid så befinner vi oss i värmen, så man kan nästan säga att vi tjuvstartar lite på vårt kommande lov.

 

Vi befinner oss nu i staden Mindelo på ön Sao Vicente. Detta är en stad som verkar mer turistinfluerad om man jämför med Praia, det är lika billigt men de är betydligt mer säljinriktade personer som står på gatorna och drar sig säkerligen inte för att lura en västerlänning på lite extra pengar. Resan hit från Praia gick bra, i alla fall för de flesta. Det har varit lite oroligt i somligas magar efter lokala restaurangbesök i Kap Verdes huvudstad Praia. Men de drabbade mår idag bra så ingen behöver vara orolig där hemma. Och nu har vi ju testat hur det är att vara lite krassliga, och det var ju ett koncept som är värt att hålla sig ifrån, och det håller ju alla i besättningen med om, hoppas jag i alla fall!

 

Hur spenderar vi då vår tid när vi ligger i hamn? Jo vi umgås med varandra, solar och badar. Den vakt som var fri igår åt en trevlig middag tillsammans inne i stan och hade det allmänt trevligt. Och efter maten gick vi till en klubb för att dansa loss lite, dock var det torsdag och inget vidare drag, men eftersom vi var ett trevlig gäng så hade vi en riktigt trevlig kväll. Och det hoppas jag att den andra vakten har det idag också.

 

Sen har jag bara en sak kvar, vi kastar ju loss imorgon igen och beger oss uppåt mot Kanarieöarna igen, det kommer att bli en lång, spännande och säkert en påfrestande resa. Men vi ska hålla våra flaggor i topp ända in i mål och kommer klara även denna seglats på ett exemplariskt sätt!

 

Så, nu kan jag inte komma på så mycket mer som kan vara av intresse för er där hemma så nu ska jag sluta ljuga och gå tillbaks och njuta av min härliga kvällsvakt.

 

 

FlKd Björn Fransson

Personlig blogg

Skonertdivisionen är en utbildnings och rekryteringsdivision. Divisionen består av HMS Gladan och HMS Falken. Utbildningen bedrivs med inriktning på sjömanskap och praktisk navigation.

Vi håller både praktiska och teoretiska lektioner som kan bli både fysiskt och psykiskt krävande då de sker på havets och vädrets villkor. Den speciella miljön som för de flesta är helt ny, bidrar till att eleven utvecklas som individer och som besättningsmedlemmar.

1 kommentar

  • Robin 5 december 2011 18:24

    Oj! trevligt att man får veta om den här bloggen! ??!!!!!!! Härligt att se att ni har det bra iaf.
    //Som vanligt klarade du dig undan magsjukan antar jag// Hälsa gänget!

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *