På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Resebrev HMS Gladan 111127

Position: Porto Da Praia, Santiago

Väder: Klar himmel, 27ºC.

 

En lätt vind från nordost och en skinande sol mötte upp Gladan vid inloppet till Porta Da Praia på söndagsmorgonen, men denna dag var det inte vilken morgon som helst utan den morgon vi alla väntat på sedan losskastning på Teneriffa, nämligen förtöjning i Porta Da Praia på ön Santiago, en av öarna i Kap Verde.

 

Under natten till söndagen gick vi för motor längs Santiagos ostkust för att sedan runda dess södra del och sätta kurs mot Porta Da Praia. Lotsen var beställd till klockan 0900 och från purrning kl 0700 pågick febril aktivitet med förberedelser inför förtöjning, tampar ska långskjutas, mässing ska putsas, skeppsbåten sättas i sjön, fartyget rengöras, listan kan göras lång!

 

Klockan 0900, som planerat, stod besättningen på tå redo att förtöja och tittar in mot hamn. Var är lotsen? Vi är ju trots allt på sydliga breddgrader, vilket också innebär att det här med tidhållning är lite flytande. Dessutom beror ortsbefolkningens liv på öarna till stor del på import av varor, vilket i vårt fall innebar att vänta in ett handelsfartygs förtöjning innan vi kunde gå in mot kaj.

 

Väl inne hamn med tampar i land blev det en snabb lunch och sedan återställdes fartyget efter gång och förbereddes för de besök och aktiviteter som skulle ta vid. Dygnsvakten påbörjade sedan sitt arbete och vaktar båten medan övriga besättningen kvickt bytte om till badkläder och åkte till stranden. En skön time out för alla!

 

Gladan och vi i besättningen får nu en liten vilopaus här i Praia innan vi seglar vidare till nästa destination i ögruppen och nya äventyr!

 

Flkd Axel Boltenberg

 

Docs extrakommentar:

Bifogar bilder från seglingen nedefter Santiagos västkust (så heter ön i
den sydligare av Kap Verdes två ögrupper, som huvudstaden Praia ligger på),
från förberedelserna ombord när vi inväntade lotsen, och från chefens middag
med (från vänster) borgmästaren, agenten, representant från FN, FC, svenske
konsuln, utrikesministern.

 

Nu är vi ganska trötta efter en lång dag, och läggdags närmar sig fastän
det är ganska tidigt. Jag delar hytt med brassen som inte längre är lika nöjd
över att ha fått den ”bästa” bingen, dvs den översta, då temperaturen
i hytten är 30 grader...

Sov gott!

/Ylva Lindström, fartygsläk

Personlig blogg

Skonertdivisionen är en utbildnings och rekryteringsdivision. Divisionen består av HMS Gladan och HMS Falken. Utbildningen bedrivs med inriktning på sjömanskap och praktisk navigation.

Vi håller både praktiska och teoretiska lektioner som kan bli både fysiskt och psykiskt krävande då de sker på havets och vädrets villkor. Den speciella miljön som för de flesta är helt ny, bidrar till att eleven utvecklas som individer och som besättningsmedlemmar.

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *