På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Resebrev HMS Gladan 111130

Position: N 16´ 41 W 25´11. Cirka 20 distansminuter sydväst om Sao Vicente.

Väder: Mulet, NO vind 10- 14m/s

 

Hej!

 

Jag får väl inleda med att be om ursäkt för att det varit lite uppehåll i resebreven, vi vet ju alla hur uppskattade de är av er därhemma. Det beror på hamnuppehållet i Praia som hade ett riktigt välfyllt schema. Vi lade som ni vet till där i söndags morse, och det var första gången sedan 1954 som skonerterna besökte Kap Verde.

För de ombord som känner viss hemlängtan var det säkert en tröst att finna svenska landmärken i hamnen; gummidetaljerna längs kajen var från Trelleborg, och på hamnområdet körde Kalmartruckar omkring.

 

Under söndagen hann många av oss med en efterlängtad stund på stranden. Vi hade på något märkligt sätt inte riktigt förstått hur långt vi faktiskt förflyttat oss, utan häpnade över att möta alla mörka ansikten, kvinnor som bar kvällens middagsfisk på huvudet i stora kärl och med färgglada kläder, och hus lika färgglada och i olika stadier av utveckling.

 

Den svenske konsuln hade ordnat en bussutflykt för oss på måndagen, där vi bland annat fick ta del av Kap Verdes historia som potugisisk koloni och folkets frihetskamp. Kap Verde fick faktiskt inte sin självständighet förrän 1975. Turen leddes av en karismatisk kvinna som hela tiden refererade till oss som sina ”babies” till vår stora glädje. Hur många vallar runt ett gäng flottister med så självklar mammaauktoritet? ”Turn left – good babies!” kunde det låta.

Cocktailpartyt ombord som följde under kvällen var uppskattat och det var ett gäng nöjda kadetter som senare undersökte stadens nattliv medan undertecknad dök ner i bingen.

 

Tisdagsdygnet gick åt till förberedelser inför losskastning som var planerad kl. 1800. De flesta hann nog med några timmar på stranden också, och en del var med på en utflykt till norra delen av ön.

 

Sedan igår kväll har vi alltså stävat nordvart, mot vinden som tilltagit i styrka, för att lagom tills middagssåsen landade på tallriken tangera kuling. Det lutar en hel del och vi är rörande överens om att den där sjömannen i visan, han som älskar havets våg, honom var det nog något allvarligt fel på.

 

Men, även om vi inte tycker om vädrets makter just nu (fast vi börjar förstå varför den nordliga ögruppen kallas lovartsöarna) håller vi av varandra och er därhemma och det är tillräcklig tröst för att stå ut med lite busväder.

 

Vid den gungande datorn, i navhytten, just nu dränkt i sprakande musik som lustigt nog spelas över radion på kanal 16,

 

Ylva Lindström

Fartygsläkare

Personlig blogg

Skonertdivisionen är en utbildnings och rekryteringsdivision. Divisionen består av HMS Gladan och HMS Falken. Utbildningen bedrivs med inriktning på sjömanskap och praktisk navigation.

Vi håller både praktiska och teoretiska lektioner som kan bli både fysiskt och psykiskt krävande då de sker på havets och vädrets villkor. Den speciella miljön som för de flesta är helt ny, bidrar till att eleven utvecklas som individer och som besättningsmedlemmar.

1 kommentar

  • Anette & Mikael 2 december 2011 17:07

    Skönt att höra ifrån er. Kan glädja alla med att här i Småland är det ca + 4-5 º, mulet, regnigt och allmänt grått, Och vi är inte ett dugg avundsjuka. Hm :)

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *