På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Resebrev HMS Gladan 111126

Position: N 15´ 14  W 023´47. Strax utanför Porta Preta, NW Santiago

Väder: Lätt disigt med en NO vind på 7m/s

 

Sandgröna vulkanöar, bärgade segel, bojövningar och fortsatt varmt väder. Detta är en handfull av alla de saker som bedrivits och setts under dagen ombord på Gladan.

 

Idag är det lördag och förväntningarna att gå iland stiger kaosartat ju längre tiden går. Dagen började med att vi ännu en gång var omringade av enbart vatten och några enstaka flygfiskar som svävar genom luften. Men oron att komma ut på öppet hav igen lade sig runt lunchtid då vi siktade ön Ilha da Santiago, vilket är målet med denna etapp.

 

Den vulkanliknande kullen träder fram i horisonten och växer för varje minut som vi kommer närmre, den första tanken som cirkulerar i huvudet var att det kommer säkert vara en lika tråkig ö som vi passerade igår, nämligen enbart sand. Ju närmre vi kom desto mer gröna färger blottade det sig på bergssluttningarna, och det såg väldigt inbjudande ut. Vi har under dagen tagit oss in i en vik precis utanför Porta Preta där vi även bärgat våra segel.

 

Eftersom vi börjar närma oss Porto da Praia var vi idag tvungna att bärga våra segel, detta för att det inte ska bli allt för stressigt imorgon bitti, samt att vi även paradbeslagit dem. Så nu är vi redo att gå in i hamn och ännu en gång och sprida glädje med vår närvaro från Svenska flottan.

 

När vi bärgat våra segel och slagit på motorn ”trillade” plötsligt en boj överbord, och den kan vi ju inte lämna bakom oss. Med snitsiga manövrar och hög expertis löste ett antal kadetter detta på ett utmärkt sätt. Skönt att man kan känna sig trygg när vi är ute på havet och tar befälet över varandra.

 

Just nu går vi för motor ner på västkusten på Ilha da Santiago och kommer imorgon att lägga till kl. 10.00 i Kap Verdes huvudstad, Praia, där det förhoppningsvis bjuds på ett glatt välkomnande från befolkningen.

 

Nu ska jag inte ta upp mer av er dyrbara tid med tråkig läsning om hur bra vi har det i värmen, och önskar alla läsare en trevlig lördagskväll!

 

 

Flkd Björn Fransson

Personlig blogg

Skonertdivisionen är en utbildnings och rekryteringsdivision. Divisionen består av HMS Gladan och HMS Falken. Utbildningen bedrivs med inriktning på sjömanskap och praktisk navigation.

Vi håller både praktiska och teoretiska lektioner som kan bli både fysiskt och psykiskt krävande då de sker på havets och vädrets villkor. Den speciella miljön som för de flesta är helt ny, bidrar till att eleven utvecklas som individer och som besättningsmedlemmar.

1 kommentar

  • Sofie Alvarsson 28 november 2011 15:28

    Hej och tack för ett trevligt resebrev! Jag har ett meddelande som jag önskar så snabbt som möjligt få fram till Flkd Stephan Lindeblad, OP 09-12. Var snäll och meddela Lindeblad att jag har mejlat och sms:at honom viktig info och att jag behöver ett svar senast 2 december om det är möjligt.
    I övrigt önskar jag er fortsatt bra väder och fin seglats!
    Mvh Sofie Alvarsson
    Internationell samordnare på Ledningen för högskoleutbildning av officerare vid Försvarshögskolan

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *