På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Resebrev HMS Gladan 111203

Hej!

 

Här sitter vi, Jungman Janson och Jungman Ljung, 20 minuter efter losskastning. Vi har nu lämnat Mindelo för att i 8-12 dygn kryssa upp till Teneriffa. Alla förberedelserna ombord är klara och allt i båten är ordentligt sjöstuvat. För bara några minuter sedan, utanför hamnen, möttes vi av grov sjö och hård vind. Samtliga ombord fick snabbt på sig sina sjöställ. Nu ser vi fram emot en tuff och utmanande seglats!

 

De dagar vi fått i land har givit oss en god inblick i den Afrikanska kulturen. Ingen av oss två har tidigare varit i Afrika, men vi har alltid drömt om att få se hur de ser ut och hur människorna lever. Vi har sett allt från ökenvägar till gröna berg. Människor som lever i slitna stenhus, bär frukt på huvudet osv.. Vi har också fått uppleva det afrikanska utelivet, dansa till underbar musik och med riktigt goda dansare. Trots att vi stuckit ut ur mängden med vår vita hudfärg har människorna bemött oss väl och varit mycket vänliga. Vi har fått uppleva väldigt mycket, vilket har givit oss minnen som vi kommer ha med oss resten av livet.

 

Vi jungmän har tidigare haft underhållsarbete som vår huvuduppgift ombord. Nu kommer vi fortsätta gå riggrond varannan dag men för att utmana oss själva ska vi de sista veckorna gå med var sin skeppare. Detta för att vi själva i framtiden förhoppningsvis ska kunna leda vändningar osv. Vi ser det som en rolig utmaning som vi ska ta lärdom av.

 

Hoppas ni alla har det bra hemma i kylan. Vi trivs som fisken i vattnet ombord och att sitta här 3 december och svettas känns ganska så overkligt men helt fantastiskt!

 

Nu är det dags för oss att gå ut och för första gången leda en sättning av seglerna. Janson på förstation och Ljung på storstation, here we go!  Kram till er alla,

Jungman Janson och Jungman Ljung

Personlig blogg

Skonertdivisionen är en utbildnings och rekryteringsdivision. Divisionen består av HMS Gladan och HMS Falken. Utbildningen bedrivs med inriktning på sjömanskap och praktisk navigation.

Vi håller både praktiska och teoretiska lektioner som kan bli både fysiskt och psykiskt krävande då de sker på havets och vädrets villkor. Den speciella miljön som för de flesta är helt ny, bidrar till att eleven utvecklas som individer och som besättningsmedlemmar.

1 kommentar

  • Anders Ericsson 5 december 2011 23:29

    Hejsan alla sjöbusar!

    Kul att läsa om er och era äventyr, här hemma är ingen snö än så länge men det lär välkomma, ha de gott och håll i er i vågorna

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *