På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Resebrev HMS Gladan 111123

Resebrevsansvarigs anmärkning: Med på resan har vi under två elevperioder haft med fyra ”jungmän” som del i besättningen. De är sjövärnskårister som fastnat särskilt för arbetet ombord och fått chansen att fortsätta segla med. Här kommer dagens resebrev från två av dem!

 

Hej hej allihopa!

 

Efter det fjärde dygnet till sjöss har man nu kommit in i gungningarna och de nya rutinerna som vi jungmän aldrig tidigare har erfarit. Vi går inga vakter alls pga att kadetterna redan är så många, utan vi går med skepparna och timmerman i vårt eget schema. Vår arbetsdag börjar med frukost i skepparmässen för att sen hinna med riggrond innan morgonmötet så man kan överlämna statusen på slitage och dylikt. Det känns som en lyx att få sova hela natten och slippa stressa genom måltiderna och tänka på disken. En av oss går som eldare (vi kommer alla gå en vecka var) och denna har som rutin att kolla färskvatten och maskin.

 

Sen vi kastade loss har vi gjort en del vändningar och satt och bärgat segel för bästa möjliga framfart. Målet är att nå Kap Verde på söndag. Den senaste tiden har vädret varit bra och vi har seglat i ca 9,5 knop. Detta är det som vi är här för, att jobba och trixa med seglen. Blev inte så mycket av det förra etappen. Att sitta på peket och leda om klyversnedhal i solnedgången i 9 knop ute på atlanten är inte fy skam, trots att man blir blöt av allt stänk sitter man gärna kvar en stund extra när man är klar.

 

Vi jungmän går våra pass 8-16 men jobbar alltid över ändå. De senaste två dagarna har vi haft fys klockan 16 vilket man har frågat sig själv om man verkligen behöver då man klättrar och anstränger musklerna i masterna, men efteråt känns det super! Precis passerade vi kräftans vändkrets då några i den fasta besättningen bjöd på ett litet spex och vi blev alla ”vaccinerade” mot den ståtliga havskräftans farvatten. Efter bjöds det på en liten kräftkaka lagom till att det blev så pass varmt att tröjorna åkte av.

Nu tänkte vi lämna navhytten som vi sitter och skriver detta brev i, byta om till shorts och bikini och njuta av det fina vädret på däck men jobba ändå. Jungman Andersson klättrar nog upp i riggen och fixar till lite skavpunkter medan Jungman Christrup som är veckans eldare kommer smörja lejdare och kontrollera proppskåp.

 

Vi vet båda att våra tankar efter ett tag kommer vandra bort till de där hemma som man vet orsakar den lilla hemlängtan man har.

Men vi njuter och har skoj!

 

Kramar

Jungman Andersson & Jungman Christrup

GMY

 

Personlig blogg

Skonertdivisionen är en utbildnings och rekryteringsdivision. Divisionen består av HMS Gladan och HMS Falken. Utbildningen bedrivs med inriktning på sjömanskap och praktisk navigation.

Vi håller både praktiska och teoretiska lektioner som kan bli både fysiskt och psykiskt krävande då de sker på havets och vädrets villkor. Den speciella miljön som för de flesta är helt ny, bidrar till att eleven utvecklas som individer och som besättningsmedlemmar.

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *