På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Resebrev HMS Gladan 111121

Resebrev

 

Gått över ett dygn och åtskilliga nautiska mil har förflutit sen vi lämnade Tenerife bakom oss. Skonerternas verklighet med lutande däck och durkar samt rullningar i dyningarna har gjort sig påmint och vissa har tidvis fått en blekgrön ton i ansiktet, dock är de allra flesta av oss vid gott mod och njuter av det faktiskt väldigt goda segelvädret.

 

Det finns heller ingen källa till leda då det alltid finns någon ny astronomisk beräkning att skrynkla pannan över. Även lärdomar om segelfartyg i stort och i synnerhet de sysslor och plikter som åligger den vakthavande officeren kommer oss till gagn. Kort sagt; verkligheten är den bästa skolan, och den är högst påtaglig ombord på en skonert.

 

Havet är, som bekant, väldigt stort. Trots detta är vi sällan ensamma, både större handelsfartyg, mindre segelfartyg samt en efterhängsen duva håller oss sällskap och det känns bra att fler väljer att trafikera dessa ljumma farvatten. Vi hoppas på fortsatt gott väder samt att alla i land har det lika bra som vi!

 

Flkd Michael Langhard, OP 09-12

Personlig blogg

Skonertdivisionen är en utbildnings och rekryteringsdivision. Divisionen består av HMS Gladan och HMS Falken. Utbildningen bedrivs med inriktning på sjömanskap och praktisk navigation.

Vi håller både praktiska och teoretiska lektioner som kan bli både fysiskt och psykiskt krävande då de sker på havets och vädrets villkor. Den speciella miljön som för de flesta är helt ny, bidrar till att eleven utvecklas som individer och som besättningsmedlemmar.

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *