På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Resebrev HMS Gladan 111122

Position: N 25´ 31  W 019´ 20. Mot Cap Verde!

Väder: Klart till halvklart NE vind 10-13 m/s

 

Men vinden in från nordost har vi nu äntligen satt kurs mot Cap Verde. Efter att ha styrt en västlig kurs i nästan ett dygn för att få höjd slog vi idag på förmiddagen för att få sätta den efterlängtade kursen 208´. Vi hoppas och tror att vi ska kunna hålla vår tids plan på att nå Cap Verde på söndag denna vecka och kommer att göra vad vi kan få att så ska bli. Många tror nog att man på den stora atlanten skulle få vara ifred från fritidsseglare men så är icke fallet. En regatta har pågått sen ungefär två dygn tillbaka runt omkring oss och vi har fått se både bra och mindre bra manövrar från dess deltagare. Detta är dock inget som VO på halvdäck inte kan hantera utan samtliga möten och trafiksituationer har hanterats och förlöpt bra.

 

Utöver den astronomiska navigationen som skall göras praktiskt så skall också kadetterna förfånga poster som VO och VO2. Detta innebär att man är ansvarig för fartygets framförande och att detta sker på ett säkert och örlogsmässigt sätt. Man har såklart så här i inledningen av sin tjänst en erfaren ansvars VO från den ordinarie besättningen som stöd för att bolla idéer och kunna ställa frågor till.

 

Efter många månader i skolbänken under denna termin för OP 09-12 så känner alla att det är skönt att komma ut på sjön igen och då särskilt med en så spännande och annorlunda destinationen som Cap Verde. Det är även ett nöje att än en gång stifta bekantskap med skonerterna och också en del bekanta ansikten från föregående seglingar.

 

Nämnas bör även att 3.e skepparen och 2.e Navigationsofficeren idag äntligen fått napp på sin fiskelina som legat ute under gårdagen och dagen. Fångsten blev en fin fisk som kallas Dorado på ca 4-5 kilo som under eftermiddagen smakades av tillsammans med en god kopp kaffe på däck.

 

Hoppas allting är bra där hemma!

 

Med vänlig hälsning//

 

Flkd Klawitter, Flkd Åhström

Personlig blogg

Skonertdivisionen är en utbildnings och rekryteringsdivision. Divisionen består av HMS Gladan och HMS Falken. Utbildningen bedrivs med inriktning på sjömanskap och praktisk navigation.

Vi håller både praktiska och teoretiska lektioner som kan bli både fysiskt och psykiskt krävande då de sker på havets och vädrets villkor. Den speciella miljön som för de flesta är helt ny, bidrar till att eleven utvecklas som individer och som besättningsmedlemmar.

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *