På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Resebrev HMS Gladan 111124

Position: N 19´10  W 22´02.  140 NM norr om Cape Verde

Väder: Strålande Sol med inslag av moln, NE vind 10m/s, 25 grader

 

 

O´hoj!

 

Nu är det min tur att skriva detta resebrev på den stora resan ner till Cape Verde. Vi har soligt väder och en vind som kommer in från NE. Just nu har vi vågor på ungefär 3 meter så ni kan förstå att det rullar lite. Men det vore verkligen synd att klaga på den här resan.

 

Som tidigare skribenter har skrivit så har vi ett trevaktssystem som gör att vi får ganska många timmar ledigt varje dygn. Tiden är till för att vi ska kunna ta alla de höjder som vi behöver för att kunna räkna ut våra uppgifter som vi har fått inför den här resan. Men som en flitig kadett som man är så ligger man lite på förhand och fixat höjderna innan solen har kommit upp som högst på himmeln. Alla vet ju att det är när solen står som högst man får den bästa solbrännan.

Skämt åsido, våra räkneuppgifter har gett många kadetter huvudbry och huvuden har skakats i förtvivlan men många har hunnit klart med de mest krävande uppgifter så nu kommer det kanske vara lite mindre aktivitet med sextanter på halvdäck.

 

Det som kommer ske nu idag är att vi kommer ha vårt dygnsmöte runt storluckan 13.30. Där berättar nuvarande VO (vakthavande officer) vår position och hur han/hon har tänkt att resten av dygnet ska gå till. Vi har dessa möten för att alla ombord ska ha någorlunda koll på var på resan vi befinner oss.

 

Som sagt nu har klockan blivit Kalle och skepparna visslar för möte vid storluckan!

 

Hoppas allt är bra och att det inte ligger allt för mycket snö hemma.

 

På återseende

 

Flaggkadett Dahlström

Personlig blogg

Skonertdivisionen är en utbildnings och rekryteringsdivision. Divisionen består av HMS Gladan och HMS Falken. Utbildningen bedrivs med inriktning på sjömanskap och praktisk navigation.

Vi håller både praktiska och teoretiska lektioner som kan bli både fysiskt och psykiskt krävande då de sker på havets och vädrets villkor. Den speciella miljön som för de flesta är helt ny, bidrar till att eleven utvecklas som individer och som besättningsmedlemmar.

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *