På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Resebrev HMS Gladan 111107

gladanochfalken

Position: N 29° 11,6 W 016° 13,6. Cirka 35 distansminuter norr om Teneriffa.

Väder: Stjärnklart NO vind 7m/s

Ohoj Sverige!

Tiden går som bara den och de tre dagar som vi var i Funchal gick fort. Men vi hann med en rundtur över ön samt lite shopping och andra nöjen. Funchal är en mycket fin stad men fina gator att gå på, medelåldern på turisterna är dock lite äldre.

Nu har vi varit till sjöss i två dygn och Teneriffa syns nu så smått i horisonten. Vinden har varit frånvarande en del så vi har fått gå lite för motors för att komma fram i tid. Bredfocken har blivit satt och revad med jämna mellanrum. Just nu har vi stormstor, storstängstagsegel, stagfock samt klyvare uppe och gör en fart på ca 4 knop.

Vi beräknas förtöja vi Santa Cruz under kvällen någon gång, lite rengörning först sen är det permission.

Annars de två senaste dygnen har varit mycket lugna, allt arbete är i stort sett klart, vi jungmän har dock gjort nya buktåg. Annars är det inte så mycket att göra, det har blivit en del solande och musiklyssnande på däck. Igår bjöds det på en mycket god kladdkaka med glass i den varma solen, det var en rastlös jungman som bakat den.

Det märks att slutet närmar sig, folk pratar om vad man ska göra när man kommer hem. Känns lite sorligt att man ska skiljas åt från alla nya människor som man lärt känna väl här ombord. Vi jungmän kommer dock komma tillbaka till nästa seglats.

GMY

Jungman Christrup och Jungman Andersson

Personlig blogg

Skonertdivisionen är en utbildnings och rekryteringsdivision. Divisionen består av HMS Gladan och HMS Falken. Utbildningen bedrivs med inriktning på sjömanskap och praktisk navigation.

Vi håller både praktiska och teoretiska lektioner som kan bli både fysiskt och psykiskt krävande då de sker på havets och vädrets villkor. Den speciella miljön som för de flesta är helt ny, bidrar till att eleven utvecklas som individer och som besättningsmedlemmar.

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *