På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Resebrev HMS Gladan 111106

gladanochfalken

Position: Förtöjd i Marina del Atlantico, Santa Cruz de Tenerife.

Väder: Soligt och 24 grader varmt.

Skepp o´hoj!

Efter 2,5 dygn till sjöss förtöjde vi i förrgår på Teneriffa, Santa Cruz. Vi klarade precis tidvattnet och förtöjde vid 22.00. En smidig och följsam manöver som sammanfattar mycket av denna period.

Efter förtöjning återställde vi fartyget för att finna ledighet och för att upptäcka Teneriffa. Under gårdagen gjorde vi de sista återställningarna för att kunna lämna det fartyg som vi har haft som hem under tre veckor med stolthet och förnöjsamhet.

Efter ett par timmar med trasor och levanger i nävarna så ändrades fokus mot sand och hav. Playan strax norr om Santa Cruz tog emot oss med 28 gradig värme i luften och 24 i vattnet. Tillbaka på Gladan åkte aftersun och finkläderna på för att mottaga aftonen som började med avmönstringsceremoni vid storluckan.  Samtliga elever kunde lämna två veckors slit med miniräknare och sextanter bakom sig med ett godkänt resultat. Därefter samlades vi på trossbotten för att tillsammans avnjuta en god middag. Imorse lämnade löjtnanterna båten med många fina minnen och skratt från en otroligt trevlig resa! Vi jungmän tackar er för tiden ombord och ser nu fram emot nästa seglats mot Kap Verde.

Jungmännen

I och med förtöjningen i Santa Cruz de Tenerife avslutades en del i Gladans vinterexpedition. Efter det att Gladan lämnade Öckerö i början av augusti har Kattegat, Östersjön, Kielkanalen, Nordsjön, Engelska kanalen, Biscaya och slutligen Atlanten mellan Iberiska halvön och Kanarieöarna passerats.

Nu går Gladans besättning på långledighet till efter nyår, frånsett några veckors arbete i Karlskrona. Under vecka 46 kommer den besättning som normalt seglar Falken ner till Teneriffa och tar Gladan i besittning för att genomföra en utbildningsresa. Jag rekommenderar läsarna att återkomma till denna sida för att följa Gladans och dess besättnings vidare äventyr.

Samtidigt tackar jag Gladans nyckelbesättning för ett utmärkt arbete och önskar en välförtjänt god ledighet samt önskar kamraterna från Falken Fair winds and following seas!

Anders Agar

Fartygschef HMS Gladan

Personlig blogg

Skonertdivisionen är en utbildnings och rekryteringsdivision. Divisionen består av HMS Gladan och HMS Falken. Utbildningen bedrivs med inriktning på sjömanskap och praktisk navigation.

Vi håller både praktiska och teoretiska lektioner som kan bli både fysiskt och psykiskt krävande då de sker på havets och vädrets villkor. Den speciella miljön som för de flesta är helt ny, bidrar till att eleven utvecklas som individer och som besättningsmedlemmar.

1 kommentar

  • Myr Ullhammar 19 november 2011 18:17

    Min Lisa lämnade Stockholm i miten av sept och har seglat och kommit fram idag til Teneriffa som ni.. Seglingen har periodvis varit stentuff på bara tre personer Så ser ni den helt nykonstruerade och nybyggda segelbåten JOURNEYMAN som ligger där 60 foot Hälsa på henne och Jesper! Ta ombord henne på Gladan det förtjänar en 17 åring som har varit med om en urtuff resa....ofta halvstorm, sjösjuka och nattseglingar på 3...Innan hade Lisa bara seglat optimist. Stolt att Galdan är still going strong Hälsning från ett vackert höst Stockholm och hennes mamma.

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *