På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Resebrev HMS Gladan 111106

gladanochfalken

Position: N 30° 46,8 W 016° 30,0. Cirka 110 distansminuter söder om Madeira.

Väder: Stjärnklart NO vind 7m/s

Då har vi återigen satt segel och befinner oss just nu på sydlig kurs mellan Madeira och Teneriffa. Vi avslutade igår ett mycket trevligt hamnbesök i Funchal som bjöd på bra väder god mat och fast mark under fötterna. En stor del av besättningen följde med på den guidade tur på Madeira som hölls i torsdags och fick då lite kulturpoäng samt chansen att avnjuta vackra vyer längs öns sydkust och det så välkända Madeiravinet. Utöver detta ägnades Funchalvistelsen till allt från vinprovning och shopping till spabesök och golf. Den ursprungliga planen var att kasta loss i fredags men då det rådande vädret inte riktigt var till vår fördel sköts losskastningen upp till igår morse (lördag) vilket gav oss en bonusdag i Funchal.

Nu är vi i alla fall tillbaka i vår astronomiska tillvaro ombord där livet kretsar kring solhöjder och sextanter. Under gårdagens skymning utbröt mer eller mindre astropanik på halvdäck då vi för en gång skull fick bevittna en horisontalazimut (solnedgång för lekmännen) utan en molntäckt horisont vilket möjliggav mätning av densamma. Det gavs även tillfälle för både planet-, stjärn- och månobservationer vilket gjorde att halvdäcket i det närmaste kokade av ivriga astronavelever som hoppades på bra mätningar för vidare positionsbestämningar.

Nu är klockan 06.00 och det är nästan helt stjärnklart vilket talar för ytterliggare chanser för bra mätningar när det gryr.

Lt C Carlsson

Personlig blogg

Skonertdivisionen är en utbildnings och rekryteringsdivision. Divisionen består av HMS Gladan och HMS Falken. Utbildningen bedrivs med inriktning på sjömanskap och praktisk navigation.

Vi håller både praktiska och teoretiska lektioner som kan bli både fysiskt och psykiskt krävande då de sker på havets och vädrets villkor. Den speciella miljön som för de flesta är helt ny, bidrar till att eleven utvecklas som individer och som besättningsmedlemmar.

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *