På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Resebrev HMS Gladan 111101

gladanochfalken

Position: N 33º 06,5´  W 017 º  12,2´. Cirka 14 distansminuter norr om Madeira.

Väder: Halvklart NV vind ca 5 m/s.

Tidigt igår kväll var det återigen fullt liv kring halvdäck, i samband med horisontalazimuten (solnedgången) påbörjas den nautiska skymningen. Detta är en viktig tid på dygnet då vi kan observera de ljusstarkaste himlakropparna och samtidigt se horisonten, vi kan alltså med hjälp av sextanten fastställa en vinkel. Den nautiska skymningen upplevs som kort och intensiv näst intill stressig. Vid den här tiden på dygnet kan man på halvdäck förutom himlakroppar också observera nyduschade och mätta officerare, kaffedrickande läkare, förväntansfulla elever, inte lika fullt så förväntansfulla skeppare och en sprudlande och exalterad navigationsofficer. Elever far som lärkor mellan kronometer och sextanter. Denna procedur resulterar förhoppningsvis, efter en halvtimme vid miniräknaren, i en noggrannare positionering.

Vid gryningen om någon timme ges nästa tillfälle, men då kanske inte med fullt så många deltagare. Vi har nu i alla fall seglat från Lissabon till Madeira utan att använda GPS:en och istället använt loggen och astronomiska observationer, det tycker jag har varit lärorikt.

Efter sex dagar på Atlanten väntar det kommande dygnet en välkommen liten ledighet i Funchal, en mycket vacker liten stad som ligger längs Madeiras sydkust och den bjuder på sol, blomster, portvin, och lite sightseeing.

Lt Olof Stärnevall, elev

Personlig blogg

Skonertdivisionen är en utbildnings och rekryteringsdivision. Divisionen består av HMS Gladan och HMS Falken. Utbildningen bedrivs med inriktning på sjömanskap och praktisk navigation.

Vi håller både praktiska och teoretiska lektioner som kan bli både fysiskt och psykiskt krävande då de sker på havets och vädrets villkor. Den speciella miljön som för de flesta är helt ny, bidrar till att eleven utvecklas som individer och som besättningsmedlemmar.

1 kommentar

  • Lars Barkestedt 3 november 2011 14:20

    Hej!
    Satt på balkongen till vårt hotellrum strax väster om Funchal tisd 2 nov. Regnet öste ner och det blåste ordentligt från väst. Plötsligt dyker det upp ett segelfartyg genom regnbyarna. Det ser bekant ut och jag hämtar kikaren. En mäktig syn när jag ser den svenska fanan i aktern. Tänkte osökt på "Möte i monsunen" . Lycka till på färden!
    Lars Barkestedt

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *