Till övergripande innehåll Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsidan Nyheter Innehållsöversikt Sök Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakta oss Juridisk information
Du är här:

myndigheten

Här finns information om Försvarsmaktens värderingar, våra uppgifter från riksdag och regering och hur vi arbetar för att lösa dem. Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

jobb & karriär

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Oavsett vad du vill göra i Försvarsmakten börjar din resa med en grundutbildning.

till jobb & karrär

bloggportalen

Här finns information om Försvarsmaktens värderingar, våra uppgifter från riksdag och regering och hur vi arbetar för att lösa dem. Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

Du är här

Resebrev HMS Gladan 110924

gladanochfalken

Position: N 42º 28´9 W 009º 08.7

Kurs/Fart: 150 / 7,2 knop

En ny morgon gryr. Solen är snart på väg upp över Gladan.

Vädret hoppas vi kommer vara sol och värme så vi kan börja använda shortsen vi hämtade ut under gårdagen.

Gårdagen bestod av att bärga vår något ovanliga segelsättning för att senare kunna hissa ordinarie segel. Babords vakt halade ner samtliga segel för att sedan kunna avnjuta en god lunch. Efter 4 timmars hårt slit kände vi oss välförtjänta av lite god mat och vila. Då styrbords vakt tog över var förhoppningen att även de skulle få slita med att hissa de nya seglen. Men så var inte fallet de fick sätta sig i solen och gassa och fortsätta jobba med elevtampen vilket snabbt övergick i djup sömn på däck.

Efter lunchen blev det ingen vila för babordsvakten då vi sattes i lektion om ankring. Vilka ankartyper som finns och vilka ankare vi har ombord samt hur de används.

Vi har under natten gått för motor vilket innebär mer sömn för de flesta, då bara ett kvarter sätter poster för gång. Kvarter fyra som vi tillhör har i alla fall fått sova från kl. 20.00-04.00.

Dagens Händelse

19.00 igår kväll stod hela besättningen på däck för att fota och filma våra lekande vattenvänner som simmade runt båten. (Delfiner).

Under morgonen idag stördes vi i vår pejling av fyrar, då vår uppmärksamhet riktades mot två stycken delfiner som simmade under båten. Man såg egentligen inte delfinerna utan ljuset från marelden när de simmade precis under ytan. Såg ut som två torpeder med lysdioder.

Nu har vi cirka 2 timmar kvar på vakten som kommer bestå av fortsatt  krysspejling av fyrar.

Vid pennan kadett Melin och Bider       

Personlig blogg

Skonertdivisionen är ett utbildnings och rekryteringsförband. Divisionen består av HMS Gladan och HMS Falken, där utbildningen bedrivs med inriktning på sjömanskap och praktisk navigation.

Vi håller både praktiska och teoretiska lektioner som kan bli både fysiskt och psykiskt krävande då de sker på havets och vädrets villkor. Den speciella miljön som för de flesta är helt ny (segelfartyg), bidrar till att eleven kan utvecklas som individ och som gruppmedlem.

2 kommentarer

 • Francisco Díaz Guerrero 24 september 2011 12:27

  Wellcome to Vigo Bay to all on board of GLADAN!

  I am a free lance press reporter and I would like to know when GLADAN will dock at Vigo. I am going to make this evening a report of this visit, and I will be very gratefull if you answer to me some questions for my report.

  1.- How may students are on board (and their range of age), and how many crew members?
  2.- Can the ship be visited by the people while docked in Vigo?
  3.- When GLADAN will leave from Vigo?

  Very many thanks for your kind cooperation and I wish to you all a wonderfull visit to Vigo.

  Francisco Díaz Guerrero
  Free-lance Press Reporter
  Vigo, Galicia (Spain).

 • Claudia Dobrina 27 september 2011 15:42

  Resebrev i all ära men varför kan inte författare till dessa (i synnerhet till det sista) också hålla kontakter med sina nära och kära åtminstone när fartyget är ankrat och mobiltelefoner fungerar?

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *