Till övergripande innehåll Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsidan Nyheter Innehållsöversikt Sök Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakta oss Juridisk information

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Resebrev HMS Falken, Karlskrona 110929

gladanochfalken

Vi närmar oss nu veckans slut, en hektisk tid med mycket arbete. Efter förra veckans ankomst till örlogshamnen Karlskrona så har vi legat till kaj och kommer fortsätta att göra det i 3 veckor framöver. Veckorna kommer speglas av underhåll samt nytillverkning av vajer och tågvirke.

Denna veckan började med att vi monterade ner samtliga vant vilket innebar att vi fick oss varsin tur i båtmansstolen, då det är för stor bit om man ska ta sig ett skutt ner. Arbetet fortsatte senare med inventering och översyn av allt ifrån klyvers skot till påslakan, inte det tacksammaste jobbet men ack så viktigt.

Vi har haft turen att ha underbart väder i Karlsktrona hela veckan, dock har vi inte fått priviligiet att njuta av det då allt arbete utförs i den gamla motortorpedbåts hallen på Lindholmen. Arbetet har gått med rasande fart då det är mycket personal tillgängligt i samband med en god arbetsmoral (förste skepparens erfarenhet kan ha lite med sakan att göra).

Arbetet som har utförts har varit att smörja samt svärta vajer och en besiktning av allt tågvirke. På torsdagen fick vi även lära oss att splitsa och klä tågvirke. Som allt annat ombord på Falken så görs allt med vilja och muskelkraft. Detta gör att det hela blir mycket intressantare och roligare då man får en mycket bättre uppfattning om vad det innebär att framföra ett segelfartyg.

Kd Johansson och kd Ljung

 

Personlig blogg

Skonertdivisionen är ett utbildnings och rekryteringsförband. Divisionen består av HMS Gladan och HMS Falken, där utbildningen bedrivs med inriktning på sjömanskap och praktisk navigation.

Vi håller både praktiska och teoretiska lektioner som kan bli både fysiskt och psykiskt krävande då de sker på havets och vädrets villkor. Den speciella miljön som för de flesta är helt ny (segelfartyg), bidrar till att eleven kan utvecklas som individ och som gruppmedlem.

1 kommentar

  • martin svahn 15 oktober 2011 13:58

    Klockren blogg! Jag seglade med HMS Falken från brittiska öarna till Lissabon då jag gjorde lumpen på HMS Malmö hösten 06. Riktigt kanonminne. Då vi var framme i Lissabon fanns det inte kvar några mössband, vilket jag bittert saknar fortfarande. Finns det möjlighet att skicka en slant till fartyget, och få ett mössband skickat tillbaka. MvH Martin Svahn

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *