Till övergripande innehåll Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsidan Nyheter Innehållsöversikt Sök Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakta oss Juridisk information
Du är här:

myndigheten

Här finns information om Försvarsmaktens värderingar, våra uppgifter från riksdag och regering och hur vi arbetar för att lösa dem. Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

jobb & karriär

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Oavsett vad du vill göra i Försvarsmakten börjar din resa med en grundutbildning.

till jobb & karrär

bloggportalen

Här finns information om Försvarsmaktens värderingar, våra uppgifter från riksdag och regering och hur vi arbetar för att lösa dem. Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

Du är här

Resebrev HMS Gladan 110923

gladanochfalken

Position: N 43º 53´3 W 009º 14´5

Kurs/Fart: 195 / 6,4 knop

Ännu ett nytt vaktpass för styrbordsvakten har påbörjats för att äntligen inta Spaniens kustremsa efter 3 dygn ute på Biscayas djupa vatten. Det senaste dygnet började med strålande solsken och 20 garder i vattnet, då var shorts o t-shirt ett gott bevis på att vi kommit till sydligare bredgrader.

Dagen började med att byta ut storseglet mot ett lite mindre segel för det bara stod och slog i den knappa vind vi hade. När det nya seglet var på plats så kom en ”manöverbord övning” som fick ett gott resultat. Det arbetades på med elevtampar och annan knopverksamhet, kadetterna trivdes som fisken i vattnet på det soliga däcket. Efter lunch så påbörjade Stybordsvakten en lektion i förtöjning, under tiden så prövade Barbordsvakten ut en ny segelsättning ombord för att kunna ta vara på så mycket av den lilla vind vi hade att tillgå och det visade sig fungera alldeles utmärkt. Med den nya segelsättingen så har vi kunnat segla på med en fart av 6 knop de senaste 15 timmarna som har genererat att vi ligger lite på förkant för att ankra utanför Vigo under Lördagen.

Med bara 3 timmar kvar på hundvakten så hoppas vi på en lika solig och varm dag som föregående dygn.

// Kadett Appelqvist & Andersson

Sekondens tillägg: De segel som nämns är ett försök att segla utan slående gafflar i den häftiga dyningen som är vanlig på oceanerna. Under dygnet har vi haft: Stormstor, ”undre Fisherman”, Storstängstagsegel, Bredfock samt Stagfock.. Försöket har utvecklingspotential med betraktas ändå som lyckat. Se bilder.

Personlig blogg

Skonertdivisionen är ett utbildnings och rekryteringsförband. Divisionen består av HMS Gladan och HMS Falken, där utbildningen bedrivs med inriktning på sjömanskap och praktisk navigation.

Vi håller både praktiska och teoretiska lektioner som kan bli både fysiskt och psykiskt krävande då de sker på havets och vädrets villkor. Den speciella miljön som för de flesta är helt ny (segelfartyg), bidrar till att eleven kan utvecklas som individ och som gruppmedlem.

1 kommentar

  • Thorbjörn 27 september 2011 19:06

    Hej alla Flottans Glada Gossar!!!

    Mera action-bilder vill vi se.

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *