Till övergripande innehåll Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsidan Nyheter Innehållsöversikt Sök Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakta oss Juridisk information

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Resebrev HMS Gladan 110922

gladanochfalken

Efter regn kommer solsken, men Palmberg sa efter solsken kommer regn.

Vi vaknar upp och upptäcker att det är solsken istället för regn när vi gick av vid 0400. Vilket gjorde att vi vart på ett glatt humör som smittade av sig till resten av besättning på morgonuppställningen. Efter uppställningen och vanliga städrutiner, fick vi order om att hissa segel, vilket vi inte hade något emot i morgonsolen. När vi hade satt åtta segel och kurs mot Vigo, var det dags för lunch.

Därefter övergick vi från praktik till teori, genom att ha en lektion i förtöjningsgods med förste skepparen, det ingick dock några praktiska moment i det, såsom att kasta kasttåg och ”6 mot 1” där vi praktiskt fick känna på hur ett avhåll på pållaren fick en kadett att känna sig starkare än sex andra kadetter.

I slutet av eftermiddagen fick vi privilegiet att se två eller tre ”fiskar” i form av valar, som efter några andningstag gjorde ett dyk ner mot Biscayas djup mellan 1000 och 4000 meters djup.

Efter en dag med gott mod hos alla kadetter, var det dags att bärga segel på grund av att vinden börjat mojna, vilket avslutade vår vakt vid 0000. Nu sitter vi här igen vid 0400 mitt på Biscaya bukten och går för motor, igen.

Därmed hälsar och tackar kadett Hallin och kadett Larsson för sig.

Personlig blogg

Skonertdivisionen är ett utbildnings och rekryteringsförband. Divisionen består av HMS Gladan och HMS Falken, där utbildningen bedrivs med inriktning på sjömanskap och praktisk navigation.

Vi håller både praktiska och teoretiska lektioner som kan bli både fysiskt och psykiskt krävande då de sker på havets och vädrets villkor. Den speciella miljön som för de flesta är helt ny (segelfartyg), bidrar till att eleven kan utvecklas som individ och som gruppmedlem.

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *