På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Resebrev HMS Gladan 110921

gladanochfalken

Dagen började i vanlig ordning med rengöring av rundhusen samt skrubbning av däck. De glada kadetterna sjöng och stampade takten medan däck skrubbades, stämningen är god och hoppet om förtöjning i Vigo med allt vad det innebär lever fortfarande.

Under tiden som SB-vakt rengör så påbörjade BB-vakt utbildning i skepparpipa, lägg noga märke till att vi ska samtliga elever och besättning trängas på däck som är lika stort som ett mindre vardagsrum. Trots det goda humöret så blir trängseln och oljudet av piporna ett irritationsmoment under rengöringen, det lät lika bra som när du sätter en flöjt i handen på en tvååring. Mogna som vi alla är så hade vi överseende med detta och fortsatte den dagliga rengöringen.

Väderprognosen som tidigare hade lovat NV vindar hade varit en ren osanning, istället så dog vinden helt. Det enda som kvarstod var gammal sjö som fortsatte att gunga oss.

Till följd av detta så beordrades samtliga upp på däck för att ta ner samtliga segel och förbereda för motorgång.

Många tolkade motorljudet som något positivt, inte för att seglingen inte uppskattades men för att kursen nu kunde bli rakt mot delmålet Vigo. Allt gott för något ont med sig, den mjuka gång vi haft under seglingen är ett minne blott. Nu kastas vi runt på havet som en liten vante och det dagliga arbetet försvåras markant då man nu måste ha båda händerna för att hålla i sig.

I skrivande stund går vi fortfarande för motor, men väderleksrapporten säger att det snart är seglingsbart igen.

Kadett Ohlson & Malouchos

Personlig blogg

Skonertdivisionen är en utbildnings och rekryteringsdivision. Divisionen består av HMS Gladan och HMS Falken. Utbildningen bedrivs med inriktning på sjömanskap och praktisk navigation.

Vi håller både praktiska och teoretiska lektioner som kan bli både fysiskt och psykiskt krävande då de sker på havets och vädrets villkor. Den speciella miljön som för de flesta är helt ny, bidrar till att eleven utvecklas som individer och som besättningsmedlemmar.

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *