På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Resebrev HMS Gladan 110920

gladanochfalken

Position: N 49´41 W0005´16. Cirka 16 Nm syd om Lizard Point.

Väder: Mulet till halvklart SV vind 10m/s

Dag 4

Tisdag, och en vecka har gått för kadetterna ombord HMS Gladan. Visserligen har vi bara varit ut till sjöss i fyra dagar, men för en del känns det som en evighet. Vi ser fortfarande den engelska kusten strax akter om oss, men med lite hopp om bättre vindar är vi snart i biscaya på väg mot Spanien. Vädergudarna har varit goda mot oss det senaste dygnet, vilket innebär att det inte gungat så mycket, och nu på morgonen verkar det som att vinden skall blåsa åt rätt håll med. Arbetet med elevtampen går sakta framåt, och kadetterna är i full gång med att öva på alla de knopar som ingår i den kommande knoptävlingen i Vigo. Det händer ofta att man ser en samling kadetter vid storluckan som sitter med rynkade pannor, blicken fäst vid den blå knoptampen och fingrarna ständigt arbetande.

De i besättningen som varit som mest sjösjuk börjar komma på benen nu och måltiderna kan intas utan större problem av alla. Dock så är det fortfarande krig till och från mellan vågorna och matkärlen nere på trossbotten.

Trotts att vi alla är ganska trötta är stämningen god ombord och här och var kan man ibland höra små visor och shantys som sjungs under arbetet. Förutom en liten lektion i shanty sånger fick vi igår reda ut begreppet ’sjöman’ och vi kom tillsammans fram till att man inte var tvungen att ha skägg, tatueringar och vara bitter, men att det kunde vara ett plus i kanten.

Nu är det snart dags för oss att bege oss ut på halvdäck till VO igen och lära oss hur man för loggbok, men på återseende alla ni därhemma.

Kadett Björkman och kadett Sundberg

Personlig blogg

Skonertdivisionen är en utbildnings och rekryteringsdivision. Divisionen består av HMS Gladan och HMS Falken. Utbildningen bedrivs med inriktning på sjömanskap och praktisk navigation.

Vi håller både praktiska och teoretiska lektioner som kan bli både fysiskt och psykiskt krävande då de sker på havets och vädrets villkor. Den speciella miljön som för de flesta är helt ny, bidrar till att eleven utvecklas som individer och som besättningsmedlemmar.

1 kommentar

  • Micke 20 september 2011 11:54

    Björkman: Tatueringar har du, skäggig är du, men inte bitter va?

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *