På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Resebrev HMS Gladan 110918

gladanochfalken

Position: N50´24,8 W002´46,4

Väder: Mulet till halvklart, VSV vind 13m/s

Dag 2 börjar med ett tvivelaktigt bord och bänkar. Det var inte många som klarade av att häva i sig frukosten på grund av sjöhävningen. Vi har förflyttat oss lite väst pga de starka strömmarna och motvinden. Efter frukost påbörjades utbildning av elevtampen för styrbordsvakten, där alla kanske inte va lika krya på att tillverka dom på grund av sjösjuka. Baborsvakten påbörjade samma moment på eftermiddagen. Skeppsläkaren fruktade för elevernas liv och gick på en rond för att se om alla mådde bra. Han ställde frågor som ”Vill ni ha resorb?” eller ”Har ni kunnat behålla måltiderna i magen?”.

Mot kvällen har folk börjat vänja sig med sjögången och har äntligen fått behålla maten i magen. I övrigt är stämningen god ombord och börjar lära sig de olika tamparnas placeringar och syfte. Vändningarna går som de ska med beröm av 1:a skepparen.

Solen reser sig bort om horisonten i skrivande stund och en ny dag gryr över Gladan och dess besättning.

Vid pennan: Kadett Bider och Bertilsson

Personlig blogg

Skonertdivisionen är en utbildnings och rekryteringsdivision. Divisionen består av HMS Gladan och HMS Falken. Utbildningen bedrivs med inriktning på sjömanskap och praktisk navigation.

Vi håller både praktiska och teoretiska lektioner som kan bli både fysiskt och psykiskt krävande då de sker på havets och vädrets villkor. Den speciella miljön som för de flesta är helt ny, bidrar till att eleven utvecklas som individer och som besättningsmedlemmar.

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *