På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Resebrev HMS Gladan 110919

gladanochfalken

Position: N49´37,6 W004´11,2

Väder: Mulet till halvklart NV vind 10m/s

Dag 3

Dagen börjar i ett ganska lågt tempo med mycket egen tid för elevtampen.

Flertalet av besättningen har inte riktigt hämtat igen sig. Neptuns vrede har drabbat de flesta och de återspeglades i ordern om att ställa in dagens lektioner för att man skulle få vila upp sig. Vinden började så sakteliga att vrida upp så vi kunde lämna den ö vi snurrat runt utanför det senaste dygnet. Till mångas förtret så blev den planerade ankringen inställd då vinden tillät oss att ta höjd för att runda udden och sedan ta oss in i Biscaya bukten. Lutningen på fartyget har blivit en norm som man lärt sig kompensera ganska bra för. Vi fick in en bra kurs att ligga på då vinden höll fast ifrån nord väst och vi har legat för samma halsar i ganska många distans. Detta innebär dock att det inte finns allt för mycket att göra ombord utöver att besätta poster. Den planerade vilan som ankringen skulle ge kom alltså fram fast i annan skepnad, dock så skulle lite mer än 3 timmars kontinuerlig sömn vara välkommet. Sammanfattningsvis så har dagen gått bra, vi blev lite blöta när en kortare regnskur drog in och vindbyarna kastade runt fartyget ganska bra. Flera har börjat hämta igen sig och kan numera stå upp. En i besättningen sträckte ryggen, men har blivit ordinerad bingtjänst av läkaren. Han har fått smärtstillande och kommer snart stå stolt på Gladans däck igen.

Framåt kvällningen började det blåsa upp ganska ordentligt med rätt grov sjö och starka vindar uppåt 17-18 m/s. Även här låg vi bra i vind så inga slag var nödvändiga och vi fick återigen harva med elevtampen. Dom har nu lovat att vädret ska bli bättre om tre dagar. Men det har det även gjorts i tre dagar så vi förblir återhållsamma i förhoppningen om förbättring.

I skrivande stund har det hunnit bli måndag och mörkret ligger fortfarande runt fartyget. Vinden har avtagit en aning och modet stiger. Vi fick ju faktiskt hamburgare nyss.

Vid pennan: Kadett Naess och Kalmendal.

Personlig blogg

Skonertdivisionen är en utbildnings och rekryteringsdivision. Divisionen består av HMS Gladan och HMS Falken. Utbildningen bedrivs med inriktning på sjömanskap och praktisk navigation.

Vi håller både praktiska och teoretiska lektioner som kan bli både fysiskt och psykiskt krävande då de sker på havets och vädrets villkor. Den speciella miljön som för de flesta är helt ny, bidrar till att eleven utvecklas som individer och som besättningsmedlemmar.

3 kommentarer

 • Pappa o Mamma Naess 20 september 2011 14:20

  Vi följer er med spänning ! Kul att ni bloggar så man får ett livstecken från båten! Hoppas att det går bra för er alla!

  Må väl
  Mvh
  Mamma & Pappa Naess

 • Linda Schiöld 20 september 2011 21:08

  Hej Bror!!!
  Oj, vilken otur med vädret ni har! Hoppas att det snart vänder och att ni får en fin segling. Vi tänker på er. Saknar dig! Ta väl hand om dig! Stora kramar från mig och familjen. <3

 • Sara Naess 21 september 2011 21:31

  Hej kära bror!

  Kul att ni bloggar! Fick veta det idag av mamma =) Hoppas verkligen att vädret blir bättre för er! Tänker mycket på dig hur ni har det på er färd och nu kan jag läsa om det! Hur bra som helst! Ta hand om dig nu! Massa kramar från mig och familjen <3 Wille ger en blöt puss till sin favorit-morbror ;)

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *