Till övergripande innehåll Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsidan Nyheter Innehållsöversikt Sök Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakta oss Juridisk information

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Resebrev HMS Gladan 200413

HMS Gladan

Hej hej!

Jag passar på att skriva ett utav de sista resebreven ifrån den här kullen med elever, eftersom att resan börjar lida mot sitt slut.

Idag åkte vi igenom Kielkanalen, det var en utav de bättre färdsträckorna vi haft med Gladan, enligt mig. Anledningarna är mycket simpla, det var varmt, stilla vatten och man fick se land på nära håll. Att äntligen få se träd som blommade eller att få se gräs var någonting som fick mig att känna mig hemma. När man stod uppe i masten kunde man inte göra annat än att njuta.

Vi förtöjde under morgonen och bunkrade upp på lite diesel. Därefter påbörjade vi resan genom kanalen. VI fick även hjälp utav en lots som klev ombord och sa till oss vilken kurs vi skulle hålla eftersom att han känner till vattnet mycket bättre än vad vi gör.

Vi lade även till vid slutet av kanalen för att slänga lite sopor. Därefter bar vi oss iväg ut på Östersjön och man fick en härlig känsla i magen eftersom att vi snart är hemma i Sverige igen.

Jag skulle vilja ta tillfället i akt och tacka alla läsare där hemma, ni har gjort den här resan väldigt mycket enklare på grund utav era kommentarer som får en att tagga till.

Jag passar även på att tacka besättningen, både nyckelbesättningen och elever, som har gjort resan rolig och spännande.

Håll er friska och krya där hemma, och ät mycket god mat.

Hälsningar 222 Hejdeström

Personlig blogg

Skonertdivisionen är ett utbildnings och rekryteringsförband. Divisionen består av HMS Gladan och HMS Falken, där utbildningen bedrivs med inriktning på sjömanskap och praktisk navigation.

Vi håller både praktiska och teoretiska lektioner som kan bli både fysiskt och psykiskt krävande då de sker på havets och vädrets villkor. Den speciella miljön som för de flesta är helt ny (segelfartyg), bidrar till att eleven kan utvecklas som individ och som gruppmedlem.

4 kommentarer

 • Johanna Hejdeström 13 april 2020 17:38

  Hej Gladan med besättning
  Det har varit så roligt och spännande att följa med er på detta äventyr. Men tror att vi alla är oerhört glada att ni närmar er svensk hamn och fast mark. Att kunna gå rakt, sova i en riktig säng, kunna ta en riktigt lååång dusch och gå längre än till två lyktstolpar
  Varmt välkomna hem❤️
  Emelie: vi har precis fixat ny kimchi som blir klar tills du kommer hem, glöm inte skicka din lista
  Kramar fam Hejdeström

 • Anna Arvsell 13 april 2020 20:55

  Åh - äääänligen är ni på svenskt vatten. Det har varit olidligt lång resa men den har ändå gått fort just pga denna härliga blogg och att vi fått följa med er på resan. Ni har såklart haft fullt upp hela tiden medans vi längtat och väntat på uppdateringar och Vesselfinder har gått varm här hemma. Som alla andra säger - vi är sååååå stolta över er alla. Vilket insats från elever, besättning och befäl. Hatten av för er alla och hoppas att mottagningen av er imorgon inte går av för hackor och att den blir dokumenterad så vi här hemma på kammaren kan få ta del av den. Hoppas att ni inte blir inlåsta på basen allt för länge nu för vi har längtat länge efter att få krama vår sjöman ❤️ Vi älskar dig Arvsell - men känns tryggt att veta att ni snart får gå iland. Kramar i massor /Arvsells

 • Maria Hansen Hejdeström 13 april 2020 22:16

  Halloj busar och banditer!
  Vilken resa ni har gjort! Vilka kunskaper ni kommer att ta med er! Inte bara hur man seglar ett vackert segelfartyg utan även hur man stöttar varandra och hur ni själva hanterar oväntade situationer. En styrka att ta med sig i framtiden.
  Välkomna hem!
  Hälsar en Hejdeström till en annan Hejdeström

 • Åsa Engström 14 april 2020 12:38

  Varmt välkomna hem!

  Ni är alla så saknade och ni kanske har saknat oss något också

  Det blir en ny fas för er i utbildningen och våren möter er i Sverige! ☀️

  Snart ses vi igen min Oliver!
  Kram från Mami

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *