Till övergripande innehåll Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsidan Nyheter Innehållsöversikt Sök Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakta oss Juridisk information

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Resebrev HMS Gladan 200411

HMS Gladan

Vi hade inte väntat oss detta äventyr. Det vi hade trott skulle bli en två veckor lång segling mellan Kanarieöarna blev något mycket mer. Att börja så här är inte på grund av att jag vill tänka på vad som kunde ha hänt om vi skulle åkt tillbaka till kaserngården i Karlskrona. Detta ska vara en reflektion över lite tankar jag som skriver har haft. Under denna resa har tryggheten i gruppen varit den största vinsten vi har haft. Man kan inte bråka om små saker eller irritera sig på att inte kunna få vara i fred. Vi är där vi är och ingen kan göra något åt saken. Man har lärt säg att lita på varandra och med det, kunna skratta med folk man inte trodde man skulle skratta med. Jag kan inte heller ge mer beröm till våra befäl vi har ombord. Utan dem vet jag faktiskt inte vad som skulle ha hänt med oss. Om jag ska tala från hjärtat har vi blivit lite som en familj. Just i detta nu när jag skriver sitter jag och några kamrater i gunrummet och flyr från kylan ute på däck. HMS Gladan har blivit en vardag. Något som var svårt att tänka sig innan jul. Tänk att vi skulle spendera nästan en tredje del av vår GU här ombord. Det är sjukt. Inte som Corona, men ändå sjukt. Ni som läser detta, vi vet att ni är många som saknar någon som är här ombord. Ni ska veta att vi mår bra och vi saknar er alla lika mycket som ni saknar oss. Vi längtar efter att träffa er igen inom kort.

Med vänliga hälsningar en elev ur Gladans besättning.

Personlig blogg

Skonertdivisionen är ett utbildnings och rekryteringsförband. Divisionen består av HMS Gladan och HMS Falken, där utbildningen bedrivs med inriktning på sjömanskap och praktisk navigation.

Vi håller både praktiska och teoretiska lektioner som kan bli både fysiskt och psykiskt krävande då de sker på havets och vädrets villkor. Den speciella miljön som för de flesta är helt ny (segelfartyg), bidrar till att eleven kan utvecklas som individ och som gruppmedlem.

4 kommentarer

 • Sir Zero 11 april 2020 21:42

  Ni är välkomna till Ostlig longitud.
  GMY.

 • pelle.Engström 12 april 2020 11:30

  ja nog blev det en lite längre resa för er, men vilken resa, något ni kommer att minnas för resten av era liv klart saknaden efter sonen kan kännas lite tuff men jag är så glad och stolt över honom och hoppas att detta lärt honom vad man kan åstadkomma med kamratskap och gott samarbete
  fortsätt i samma anda, kämpa på ni får snart känna fäderneslandet fasta mark under era fötter igen
  Glad påsk på er alla häls. Ö kungen på Möja.

 • Fredrik Nyberg 12 april 2020 22:18

  Välkomna hem till Grodhavet. Njut av det sista dagarna ombord, det kan bli tomt när familjen splittras. Vilken resa, var stolta!

 • Karin M Jern 13 april 2020 10:08

  Hej alla hjältar och sjömän! Nu ser jag att ni har vittring på det svenska kustbandet. Det måste kännas härligt att äntligen få se den svenska kustlinjen! Längtan är stor här hemma efter er alla. Vilket äventyr som ni varit med om, det är få förunnat att få den lärdomen som ni har fått i allt från gruppdynamik till sjövett. Jag ser fram emot att få få höra dig berätta, Alexander, och att få ge dig en stor, stor, stor kram.
  Stort tack till alla befäl som har utbildat, peppat och lotsat alla rekryter hem på ett tryggt sätt.

  Välkommen hem, kram från mamma Jern

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *