Till övergripande innehåll Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsidan Nyheter Innehållsöversikt Sök Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakta oss Juridisk information

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Resebrev HMS Gladan 200409

HMS Gladan

Hej 123 Björnell här. Nu när jag skriver detta så är klockan 05.43 och vi befinner oss i slutet av engelska kanalen.

När man kollar på sjökorten och kartorna och ser hur långt vi har rest samt hur förhållandevis kort vi har kvar känns det nästan overkligt. Det känns som att tiden på båten går snabbare och snabbare nu när man kommit in i alla rutiner riktigt bra.

Idag hände dock något speciellt, vi passerade nollmeridianen. Att gå över från västsidan till Öst sidan känns bra även om det egentligen inte är någon skillnad. Denna övergång gjorde också att vi fick ta del i en gammal tradition, att bli döpta i engelska kanalen av sir Zero (nollmeridianens väktare). Idag på 13:30 uppställningen så kom sir Zero upp på däck med en hink havsvatten och en (förhoppningsvis) ren toaborste. Han berättade lite om traditionen och målade sedan en linje på däcket som vi skulle krypa över samtidigt som han skvätte havsvatten på en med borsten. Udda men framförallt riktigt jävla rolig tradition som jag är mycket glad över att få ta del av.

En annan rolig händelse idag var att vi passerade Dover och Calais. Detta ledde självklart att första skepparen ombord hämtade båtens största högtalare och spelade Dover-Calais av Style med högsta volym på däck. Ruggigt bra stämning ombord när besättningen hittar på sånt.

Nu återstår bara att Segla över Nordsjön och Skagerack. Inga små sträckor direkt men modet är mycket högt nu när man knappt behöver använda två händer för att räkna dagarna hem.

Ha det så bra hemma så ses vi snart. MVH Jonathan Björnell

 

Personlig blogg

Skonertdivisionen är ett utbildnings och rekryteringsförband. Divisionen består av HMS Gladan och HMS Falken, där utbildningen bedrivs med inriktning på sjömanskap och praktisk navigation.

Vi håller både praktiska och teoretiska lektioner som kan bli både fysiskt och psykiskt krävande då de sker på havets och vädrets villkor. Den speciella miljön som för de flesta är helt ny (segelfartyg), bidrar till att eleven kan utvecklas som individ och som gruppmedlem.

5 kommentarer

 • Mia, Arvids mamma 9 april 2020 13:11

  Härligt att ni får vara med om traditioner, fast ni kanske skulle tagit borsten och flugit till Blåkulla istället!
  Slagdängan Dover-Calais med Style har jag dansat till i min ungdom!

  Önskar er alla en riktigt GLAD PÅSK !
  Hoppas nu att sista sträckan går som en dans, så vi snart ses!

 • Hans-Erik Larsson 9 april 2020 17:29

  Hej 323 Schulze det är härligt att höra från dig och att ni slipper att segla upp till Göteborg utan direkt till Karlskrona istället. Ni har även blivit döpta en gång till men denna gång av en av havets gudar det måste ha varit en trevlig upplevelse. Det blir riktigt roligt när du och dina kamrater får gå iland och känna fosterlandets jord under fötterna. Om jag har uppfattat det rätt så är det den 16 april om allt går enligt planerna
  Hjärtliga hälsningar
  Morfar o Mormor

 • Ebba 9 april 2020 17:37

  Hej! Såg att på Marine Traffic står det destination Karlskrona. Ska ni inte till Öckerö längre?

  • HMS Gladan Ebba 10 april 2020 09:36

   Hej! Nej det stämmer. Vi kommer gå till Örlogshamnen i Karlsrona istället. Kursändringen beror på det kraftiga väder som väntas komma in över Nordsjön och norra Skagerack. Vi kommer därför gå igenom Kielkanalen vidare till Karlskrona istället. :)

 • Catarina Hallberg 9 april 2020 17:46

  Hej allihop

  Vad roligt att höra att ni får vara med om gamla traditioner, som att bli döpta i Engelska kanalen :) och också lyckas få in en gammal dänga från Sverige att sjunga till.
  Såg ni något annat än hav när ni passerade Dover Calais?
  Nu håller vi tummarna för att ni har bra vind resten av vägen också.
  Och samtidigt önskar jag att ni höll er på båten ett bra tag till tills detta coronaelände minskar eftersom ni är friska.
  Väldigt kluvet detta.

  Hälsningar
  Catarina (Olles mamma)

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *