Till övergripande innehåll Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsidan Nyheter Innehållsöversikt Sök Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakta oss Juridisk information

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Resebrev HMS Gladan 200410

HMS Gladan

Oceanen av dagar och nätter som inte kommer att upprepas för oss.

Oceanen av längtan, ifylld av tårar upp mot himlen.

Oceanen av lyckan, upphängd till himlen.

Oceanen av väntat, oceanen av försakelser.

Värdshavet.

Varenda en av oss seglar igenom någon ocean. Den är ibland som en öken. För vissa ett land som betyder en oas. Värdshavet som bergskedja med vågor som kämpar sinsemellan och fnyser vitt skum med ilska mot varandra.

Oceanen av liv som skiljer morgon från skymning, solig dag från skyfall.

Vi är placerade någonstans på den oceanen. Ibland påverkar det oss vart tar vi vägen. Ibland är strömmen för stark vilket tar oss in i det okända.

Vi börjar vår resa i en solig dag och slutar skymningen av vår existens. Vi har rätt många dagar i våra liv som förstör lugnet av oceanen. Vågorna växer, de bli rastlösa, kokar och till slut kokar över. Ofta beror det på oss när vi väljer att sänka temperaturen. Vi letar efter balans i slutet av regnbågen, som brukar alltid komma någonstans efter stormen. Ibland är regnbågen mitt framför näsan på oss, men vi ser det inte för de mörka molnen fastnar kvar i våra sinnen. Ibland målar någon denna regnbåge för oss genom att räcka sin hand till oss.

Kärlek får oss att ta av mörkrets glasögon och ersätta dem med regnbågsglasögon. Kärleken får oss att stiga över de döda och vi börjar flyga som fåglar som bärs av den varma vinden. Kärleken får oss att bryta loss från de bojs vars vi fängslade oss själva under livets gråhet. Kärleken är en ocean av godhet som fyller våra hjärtan och får dem att slå i samma rytm.

232,Jezierski

 

 

Personlig blogg

Skonertdivisionen är ett utbildnings och rekryteringsförband. Divisionen består av HMS Gladan och HMS Falken, där utbildningen bedrivs med inriktning på sjömanskap och praktisk navigation.

Vi håller både praktiska och teoretiska lektioner som kan bli både fysiskt och psykiskt krävande då de sker på havets och vädrets villkor. Den speciella miljön som för de flesta är helt ny (segelfartyg), bidrar till att eleven kan utvecklas som individ och som gruppmedlem.

6 kommentarer

 • Mats Åstrand 10 april 2020 11:29

  Glad Påsk HMS Gladan alla sjöfarare!!
  Alltid härlig läsning det ni skriver, man nästan känner man är ombord ...
  Hoppas ni kan fira påsk på något bra sätt å vis.. Kanske äggförrådet är skapligt än då.. Som vanlig ganska stillsamt här hemma ja förutom vården.
  Ha fokus hela vägen hem nu och skratta å busa ordentligt..
  Hemma i Gunnerskulla stillsamt å vårlikt. Ja du Axel, du är verkligen efterlängtad❤️
  Segla fint//pappa

 • Fredrik Nyberg 10 april 2020 19:16

  Har läst i omgångar, vackert ... förstår att en sådan här resa får er att reflektera. Mycket vackert, men vi kommer aldrig att förstå vad ni upplever! Ni kommer kliva ur detta som individer stärkta fyllda men tilltro till laget och er själv. Lagom med hemlängtan är bra just nu, Sverige står still!

 • Birgitta Holmquist 10 april 2020 20:00

  Glad påsk önskar vi er alla. Segla lugnt o ta hand om varandra.
  Marie: Nila firar påsk hos Jessica ❤
  Kram/
  Familjen Holmquist

 • Andreas Haglind 11 april 2020 10:05

  Hemåt det bär för varje minut... Sällan har texten till den gamla marschsången Å ljuva Nord varit mer passande. Antar att den skrålats några gånger? Sköt nu slutspurten med stil, vi har hört att ni blir varmt mottagna i Karlskrona. Oerhört väl kämpat! /Andreas Haglind

 • Kata 11 april 2020 11:05

  Glad påsk till alla poeter och bloggare.

 • Henrik Arvsell 11 april 2020 12:32

  Glad påsk på er där ute på världshaven!
  Även om det känns som betydligt hemtamare trakter nu....till och med jag känner igen namn på städer och vatten.
  Vi är många som saknar er! Håll ångan uppe och glöm inte måla äggen!

  Soliga hälsningar Henrik (125:ans pappa)

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *