Till övergripande innehåll Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsidan Nyheter Innehållsöversikt Sök Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakta oss Juridisk information

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Resebrev HMS Gladan 200409 Nr 2

HMS Gladan

Hej där hemma!

Klockan är 03:47, det är kallt och mörkt ute men jag är lika glad för det. Det är medström och vi åker i hög hastighet mot mål, snart är vi ute ur engelska kanalen, då är det nästan bara Nordsjön kvar och sedan är vi äntligen hemma igen. Dessutom bjöd byssan på ärtsoppa och Snickers till nattmål vilket gjorde passet 10 gånger bättre direkt, har sagt det förut och säger det igen, småsaker gör så himla mycket...

Idag har det inte varit en vanlig dag, för idag passerade vi nollmeridianen och hamnade därmed på det östra halvklotet. Som tradition får man då besök och blir döpt av ingen mindre än Sir Zero och detta fick självklart vi med. Det är någonting som inte alla får vara med om och det känns ändå väldigt speciellt och det var samtidigt väldigt roligt.

Som om det inte räckte med roligheter så när jag och några fler skulle gå och lägga oss för natten hör vi hur det börjar spelas musik på däck och när vi kommer upp spelas låten ”Någonstans mellan Dover Calais ” och det bjuds på chips och det var bara allmänt härlig stämning. Sådant får en på så bra humör och stämningen på båten höjs mycket. Det kommer bli väldigt tomt att vara utan dessa härliga människor när vi skiljs åt på kajen på Öckerö, men jag är helt säker på att man fått vänner för livet och det är jag så himla tacksam för.

Idag på dagen är det även dags för en annan spännande grej, nämligen tampförhör på motsatt station, så för mig betyder det förhör på förstation. Svårt, absolut! Men det blir ganska mycket roligare och enklare när man vet vilken tamp man ska hala när man får en order och vi har ju arbetat med alla tampar ett bra tag nu så det kommer gå superbra för alla.

Nu är det äntligen snart dags för min vakt att få sova några timmar till!

 

Jag önskar er alla en härlig påsk, många kramar

321 Engström

Personlig blogg

Skonertdivisionen är ett utbildnings och rekryteringsförband. Divisionen består av HMS Gladan och HMS Falken, där utbildningen bedrivs med inriktning på sjömanskap och praktisk navigation.

Vi håller både praktiska och teoretiska lektioner som kan bli både fysiskt och psykiskt krävande då de sker på havets och vädrets villkor. Den speciella miljön som för de flesta är helt ny (segelfartyg), bidrar till att eleven kan utvecklas som individ och som gruppmedlem.

1 kommentar

 • Karolina Hellgren 11 april 2020 09:58

  Hej på er!
  Ser att ni närmar er kanalen och för varje minut närmare målet!
  Så härligt kämpat av er alla!

  321 Engström, min dotter, jag är så stolt över dig.

  Hoppas nu att allt går enligt plan och att vädret är med er sista biten till Karlskrona...
  Önskar er alla en fin påsk!

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *