Till övergripande innehåll Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsidan Nyheter Innehållsöversikt Sök Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakta oss Juridisk information

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

RESEBREV HMS FALKEN 200811

HMS Falken

Försvarsmaktens produktionschef fick visa upp sin ledningsgrupps taktkänsla

 

Under en solig och varm sensommardag i Stockholm tog HMS Falken emot Försvarsmaktens produktionschef (C PROD) generallöjtnant Johan Svensson med ledningsgrupp. Tretton förväntansfulla individer stod uppställda vid Nybrokajen för att lyssna på förste skepparens säkerhetsgenomgång innan embarkering.

 

”När jag blåser i skeppspipan ska ni dra i takt till ljudet så att skeppsbåten kommer upp jämnt från båda sidorna ur vattnet.” Förste skepparen Robert Lange instruerar dagens gäster hur de ska dra i tamparna för att få upp skeppsbåten. När taktljudet börjar står åtta individer fördelade på två tampar och börjar dra, men inte i takt till ljudet.

Förste skepparen kunde snabbt konstatera att det fanns en del utbildningspotential hos dagens gäster. Har man suttit många år bakom skrivbord finns det risk att taktkänslan från förbandstiderna försvinner något, men i slutet av dagen gick det att konstatera att exercisens grunder finns i ryggmärgen, den behövde bara dammas av.

För ledningsgruppen som består av C PROD direkt underställda chefer, däribland försvarsgrens- och stridskraftscheferna (Arméchef, Flygvapenchef, Marinchef samt logistik- och ledningssystemchef) betyder det mycket att få se verksamhet och träffa personal i dess rätta miljö.

 

Covid-19 har medfört att all vår verksamhet har fått anpassa sig efter de riktlinjer som Folkhälsomyndigheten rekommenderar, detta har medfört att flera av sommarens planerade seglatser med skonerterna har fått ställas in. Nu när HMS Falken befann sig i Stockholm passade Marinchefen på att bjuda in genlt Johan Svensson med ledningsgrupp till HMS Falken.

 

Efter mycket bra genomgångar av divisions- och fartygschefen genomfördes ledningsgruppsmötet tätt följt av en god lunch. Därefter blev det dags för segelexercis. Stagfock, gaffelfock och storseglet hissades till ljudet av skepparnas pipor och några vändningar hann det bli innan HMS Falken åter förtöjde inne i centrala Stockholm igen.

 

Med tanke på de stora leendena som samtliga hade när man drog i tamparna var besöket uppskattat.

 

Jag vill tacka HMS Falken med besättning för professionellt och vänligt mottagande, god mat och ett fint minne.

 

Ewa Skoog Haslum

Marinchef

 

Personlig blogg

Skonertdivisionen är ett utbildnings och rekryteringsförband. Divisionen består av HMS Gladan och HMS Falken, där utbildningen bedrivs med inriktning på sjömanskap och praktisk navigation.

Vi håller både praktiska och teoretiska lektioner som kan bli både fysiskt och psykiskt krävande då de sker på havets och vädrets villkor. Den speciella miljön som för de flesta är helt ny (segelfartyg), bidrar till att eleven kan utvecklas som individ och som gruppmedlem.

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *