Till övergripande innehåll Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsidan Nyheter Innehållsöversikt Sök Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakta oss Juridisk information

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Resebrev HMS Gladan 200406

HMS Gladan

03:03, 060420.

Ännu en dag har gått till sjöss för 3:e vakt och HMS Gladan. Idag är det 3:e vakt som skriver resebrev.

Nu närmar vi oss Engelska kanalen med stormsteg och doften av hem känns starkare än någonsin. Idag har vi haft medvind hela dagen och en genomsnittsvind på 10 m/s samt en medelhastighet på 8 knop. Under dagen passerade vi ett delmål att bara ha 1000 NM kvar till Sverige. När man har medvind blir rörelsen i båten annorlunda än när man har motvind, så istället för att luta och dyka fram så rullar vi nu kraftigt från sida till sida. Så det gäller verkligen att hålla i sig.

Vi i 3:d vakt består av 9 personer, Engström, Schulze, Andersén, Nilsson, Engström, Nikkilä, Eriksson, Thoregren och Jonasson. Vi är en vakt som har kommit varandra väldigt nära och vi är bekväma med varandras sällskap. En lite hårdare jargong men det är menat med kärlek. Vi förstår nu innebörden med att vara en stark grupp då vi har blivit testade för många prövningar, såklart har vi både med- och motgångar som t.ex. igår när Nikkilä och Jonasson skulle bärga Jagaren och båda glömde hur man gjorde en pålstek. Detta skapade konflikter men redan efter en timme kunde vi skratta åt det, man får inte vara långsint… Om det är något man kommer minnas från resan så är det gemenskapen vi har fått i gruppen samt med resterande besättning. Man har verkligen fått vänner för livet.

Ha det bra hemma, vi kommer så snabbt som möjligt. Kramar från 3:e vakt.

Personlig blogg

Skonertdivisionen är ett utbildnings och rekryteringsförband. Divisionen består av HMS Gladan och HMS Falken, där utbildningen bedrivs med inriktning på sjömanskap och praktisk navigation.

Vi håller både praktiska och teoretiska lektioner som kan bli både fysiskt och psykiskt krävande då de sker på havets och vädrets villkor. Den speciella miljön som för de flesta är helt ny (segelfartyg), bidrar till att eleven kan utvecklas som individ och som gruppmedlem.

8 kommentarer

 • Åsa Engström 6 april 2020 18:25

  Vilket äventyr ni är mitt i!

  Så fint det är att kunna läsa om hur ni för varje sjömil kommer närmare varandra. Ni kommer ha svart bälte i kommunikation och medling sannolikt!

  Härligt att delmål bockas av o att viden tar er allt närmare hem!

  @412 Engström - mamma har köpt en saxofon - målet är att kunna spela en trudelutt för dig när vi ses!! ❤️

  Kram till er alla modiga och härliga sjöfarare!

 • Mia, Arvids mamma 6 april 2020 18:27

  Det låter härligt att ni har ett bra humör och kan skratta efteråt när det blivit tokigt. Spännande med alla djur ni ser och skönt att ni högar vinden med er! Här hemma är det lite speciellt med alla påbud, som att vi ska hålla två meters avstånd från varandra, inte vara ute på krogen eller affärer och tvätta händerna ofta nedan vi sjunger någon tvätta händerna sång. Din syster Arvid har hemmastudier sedan en tid tillbaka, men nu påsklov. Annars är vardagen med arbete sig likt, inget hemarbete för oss ännu. Din farfar tar coronan med en klackspark och tränar på gymmet varje dag, fast han borde vara försiktig och hemma. Kramar från oss alla!

 • Fredrik Nyberg 6 april 2020 19:40

  Jag antar efter er beskrivning att det inte varit så hårda vindar som Widy uppger.... Lite tur ska/har ni haft över Biscaya. Jag kan anar dock att vissa i besättningen är mer frekvent på bild än andra. Tänk på oss närstående som sitter hemma och längtar. Jag förslår att den som ansvarar för kameran får gärna göra en presentation av varje besättningsman, kul minne. Resan är ju ganska unik.

  Fredrik

 • Af Forselles 6 april 2020 21:18

  Ni närmar er! Yohooooo!

  Snart dags för mig att laga Césars favoriträtt"spanska köttbullar i tomatsås", sitta tillsammans i köket och lyssna på äventyret! Ohhh vad jag längtar!

  Saknar dig!
  Mamma, pappa och Dani

 • Mats Åstrand 6 april 2020 22:22

  Hej Gladan! Ser att ni nosar på Eng kanalen, har nu börjat fatta att ni stävar mot gamla Norden och snart hemma med oss, efterlängtade.
  Varit 15 grader sol i Blekinge, man lever upp. Arbeta kämpa å njut vidare. Segla säkert Gladan!
  101 AÅ.. Ture skrivit in sig på körskolan idag
  Bra skrivet GunnerskullaAxel❤️
  Kram pappa

 • Anna Haglind 6 april 2020 23:33

  Hej alla ombord på Gladan och en särskild hälsning till dig Jakob från Astrid Haglinds mamma!
  Tankarna går dagligen till Er och den livsresa ni nu gör. Jag försöker föreställa mig hur det känns att segla ute på havet när det är natt?Här hemma i Sverige har nu stora delar av samhället mödosamt bromsat in och går på sparlåga. I
  särskilt Stockholm har alla uppmanats att ”sitta still i båten ” och inte resa i Påskhelgen. Vi bor nu
  på små öar, varje hushåll för sig, och tar endast
  båten till ICA efter noga planerade tillfällen. På ICA försöker vi hålla helst en årlängds avstånd till
  andra. Håller nu tummarna att Covid-19 snart börjar klinga av och att vindarna är goda den sista etappen hem för Er! Varma hälsningar Anna

 • 301 6 april 2020 23:56

  Saknar er gänget!

 • Catarina Hallberg 7 april 2020 05:15

  Hej allihop
  Idag vänder jag mig främst till Olle P. Grattis på födelsedagen, den 7/4, det blev en lite annorlunda födelsedag i år.
  När du kommer hem och vi får möjlighet att träffas får jag fira dig ordentligt.
  Ett jättestort grattis och många grattiskramar.
  Han leve HURRA HURRA HURRA HURRA.

  Jag saknar dig.

  Kramar ❤️
  Mamma

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *