Till övergripande innehåll Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsidan Nyheter Innehållsöversikt Sök Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakta oss Juridisk information

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Resebrev HMS Gladan 200404

HMS Gladan

Hej alla fans!

Klockan är 03:17 och det är dags för dagens, eller gårdagens närmare bestämt, lägesrapport. Idag skriven av 103 Stenman.

Idag är det gladan-söndag. En högtid som infaller var fjärde dag och som kan beskrivas som vår vilodag/egentid. En dag utan lektioner och ett lite lugnare tempo. Även 13.30-uppställningen brukar få sig en twist dessa söndagar och någon form av lek brukar bli. Idag hade vi charader med ord knutna till segling och gladan. Ni kan fundera på, eller kanske testa hemma, att beskriva gaffelfockens skot med en charad. Ganska svårt tyckte jag!

I skrivande stund är vår position N43*31,4 W009*37,9 och som ni som följer oss via marinetraffic eller liknande ser så är vi på väg ut i den fruktade biscaya-bukten. Dock ser det ut att bli en rätt så lugn överfart mot engelska kanalen. Så till mamma och Ebba, ni behöver inte vara oroliga! Enligt senaste prognosen kommer vinden att vrida till vår fördel under morgondagen och ge oss bra fart, rakt mot mål. Skönt med lite mer vind efter en dag av maskingång.

Känns att vi börjar komma norrut, nätterna har blivit kallare och man får plocka fram mer kläder för varje dag. Tur att man fick med sig lite varma kläder trots allt. Kommer ihåg när jag packade inför resan och inte riktigt höll med om att man behöver dubbla underställ under en vecka på kanarieöarna. Är hyffsat glad just ikväll att jag följde packlistan och inte bara packade shorts och flip-flops!

Ha det bra där hemma!

Personlig blogg

Skonertdivisionen är ett utbildnings och rekryteringsförband. Divisionen består av HMS Gladan och HMS Falken. Utbildningen bedrivs med inriktning på sjömanskap och praktisk navigation.

Vi håller både praktiska och teoretiska lektioner som kan bli både fysiskt och psykiskt krävande då de sker på havets och vädrets villkor. Den speciella miljön som för de flesta är helt ny, bidrar till att eleven utvecklas som individ och som gruppmedlem.

3 kommentarer

 • Ebba Lund 6 april 2020 10:43

  Hej! Ser nu att ni är framme vid Engelska kanalen, snart ses vi igen! Såg på kartan att ni hade en himla fart över, och vad häftigt att få se en val. Det låter som att ni har det bra. Här hemma är nästan allt inställt, men jag har iallafall fullt upp på jobbet nu när jag också fick koordinator-rollen och behöver inte jobba hemifrån nu, så det är ändå bra här hemma. Ikväll blir det grillning i solen. Ha en bra resa sista biten hem, tänker på dig Oscar!
  /Ebba

 • Margareta Stenman 6 april 2020 13:33

  Hej alla!

  Härligt att höra att allt är bra på Gladan och att det gick bra vid Biscaya-bukten.

  Oscar: När du kommer hem får du visa hur du beskrev gaffelfockens skot när ni hade charader på senaste Gladan-söndagen.

  Hälsningar till er alla från 103 Stenmans farmor och farfar.

 • Pernilla Lundgren 6 april 2020 16:09

  Äntligen fick jag se en bild på Timmerman Lundgren! ❤️

  Vi saknar dig i Trolleboda
  Kramar från mamma

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *