Till övergripande innehåll Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsidan Nyheter Innehållsöversikt Sök Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakta oss Juridisk information

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Resebrev HMS Gladan 200405

HMS Gladan

Godmiddag från Biscaya, 323 Schulze här.
I natt när vi hade pass så seglade vi in i Biscaya, det är inte så att det finns en linje eller en skylt där det står att vi är här men på kartan ser vi att vi har börjat komma in en bit. I natt gick det väldigt bra att ha pass, vi (vakt 3) hade pass mellan 20.00 – 00.00 vilket är mitt favorit pass. Man är inte trött när man är på passet men man är trött när passet slutar vilket är perfekt för då får vi sova i 7 timmar sen. Det var en väldigt fin kväll igår, solnedgången var väldigt stark och vi fick se en val! Det var riktigt häftigt att se valen så pass nära som den var, den var kanske 20 m framför båten.

Idag startade vi dagen med samma purrningsmusik som vanligt, ännu en gång vill jag bara kasta högtalaren i väggen men det är ändå lite mysigt på något sätt. Jag känner av att det har varit många dagar till sjöss nu, jag är lite mör i kroppen och extremt trött på morgonen, men det går snabbt över då vi kommer upp till lite kyligare vindar och en fin soluppgång. Idag var det också nutella till frukost vilket gjorde mig riktigt glad, jag är så himla sötsugen. Nu efter frukosten så har vi pass mellan 08.00 – 12.00, och jag har äntligen kommit över min rädsla för att vara uppe i masten. Jag tycker faktiskt det är skönt att vara där uppe nu, man får lite egen tid och hinner tänka på saker man kanske inte gör i vanliga fall.

Nu ska jag ut och ha mitt sista stopp på denna pass turen, jag sitter frälsarkrans som sist vilket är skönt för då börjar jag med vila nästa gång.

En hälsning till alla där hemma, jag ser era kommentarer och det gör mig väldigt glad! Det är kul att läsa lite om saker som händer hemma. Saknar er alla! Men snart är jag hemma igen, så håll alla tummar för bra vindar så ses vi på noll tid. Kram.

Personlig blogg

Skonertdivisionen är ett utbildnings och rekryteringsförband. Divisionen består av HMS Gladan och HMS Falken, där utbildningen bedrivs med inriktning på sjömanskap och praktisk navigation.

Vi håller både praktiska och teoretiska lektioner som kan bli både fysiskt och psykiskt krävande då de sker på havets och vädrets villkor. Den speciella miljön som för de flesta är helt ny (segelfartyg), bidrar till att eleven kan utvecklas som individ och som gruppmedlem.

4 kommentarer

 • Petra Schulze 6 april 2020 09:58

  Åh älskade tös! Som jag saknar dig!
  Men inlägget lättar det värsta ❤️.

  Nu närmar ni er, och det är jag så glad för!
  Här är det som och vårfint, påsklov för mig och alla andra i skolan ( Skåne i alla fall).
  Igår blev det vandring som vanligt och det var en tuff tur. Gnällde lite över backarna, men kom att tänka på alla er som kämpar därute till havs, så då vet jag ihop...

  Alla kämpar på med att få en någon normal vardag, ses på fika utomhus -avstånd som hålles.
  Mycket ändrats-men om vi alla hjälps åt så ska vi minsann klara detta!

  Jag ( säkert många med mig) vill veta om vi får möta upp er? Hämta er? Eller blir det direkt till Karlskrona?

  Hoppas Engelska kanalen visar sig från bästa sidan . Segla väl!
  /mamma Schulze

 • Tina Pettersson 6 april 2020 10:29

  Hej Schulze! Så kul att läsa allt du och dina kollegor på båten skriver om. Det känns som att allt går lite lättare för dig och det är väl också för att du har lärt dig otroligt mycket och känner dig säkrare!
  Usch får nästan svindel när du skriver om att vara uppe i masten fast jag sitter på stolen här hemma. Annars flyter väl livet på någotsånär vanligt trots hemmaarbete. Men vi har fint väder så det blir man glad över. Ska bli så roligt att du snart är hemma igen, det är jag inte ensam om att tycka. Idag blir det en sväng till vår nya koloni och se hur mormor och morfar har det, tur att vi kan träffas där.
  Ha nu en härlig och förhoppningsvis lugn färd hemåt på vågorna!
  Kram Tina och Thomas

 • Birgitta Holmquist 6 april 2020 12:49

  Fantastiskt skönt att se era resebrev så man blir lite uppdaterad var ni är och hur ni mår. Tror jag var inne o kollade minst 20 gånger i helgen för att se om något nytt kommit upp. Längtar ihjäl mig efter Marie nu.
  Här hemma lunkar det på. 4 konstaterade fall av covid19 nu i Hylte kommun. Det börjar krypa närmre nu. Farmor får vi ju inte hälsa på utan pratar bara i telefon med henne men både hon och vi andra mår bra. Jag har pratat med Jessica om Nilas klor. Hon skulle höra av sig.
  Njut av havets våg och ta kort på delfinerna och valarna så jag får se :)))
  Stora kramar till er alla o en speciell till Marie <3
  /Birgitta

 • Håkan Johansson 7 april 2020 19:04

  Hej Felix Thoregren med kompisar
  Farmor och farfar följer er seglats till Sverige med beundran . Vi läser era resebrev och avundas er så. Vi älskar ju också havet som du vet Felix. Vi ser fram emot när ni kommer till Svedala. Det skall bli så roligt att höra allt som du har varit med om.
  Farmor och farfar mår bra och tar det lugnt under rådande omständigheter med coronavirus.
  Slutligen vill vi önska flottans glada seglare på Falken en glad påsk
  Farmor och Farfar / Inger o Håkan

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *