Till övergripande innehåll Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsidan Nyheter Innehållsöversikt Sök Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakta oss Juridisk information

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Resebrev HMS Gladan 200403

HMS Gladan

Hej alla hemma i Sverige det är 422 Jonasson som skriver resebrev idag. I skrivande stund är klockan 02:13 och jag går post som loggast. Kollar man väderprognosen för det kommande dagarna så ser det väldigt lovande ut vilket gör oss glada ombord.

Livet flyter på som vanligt här på Gladan, vädret har ännu inte svikit oss för mycket och moralen är fortfarande hög hos besättningen. Jag saknar människor hemma väldigt mycket men vetskapen av att för varje sjömil vi rör oss framåt så rör vi oss närmare hem får mig att jobba på hårdare.

Vi fortsatte som sagt vår resa i tisdags på väg hem efter stoppet i Lissabon. Första dagen efter losskastning gav oss ett smakprov på medvind och ett nytt rekord slogs för resan då vi nådde över 10 knop och vi insåg att med bra väder blir också segling bra mycket roligare och lättare.

Vi får nyheter på varje 13.30 uppställning men de nyheterna vi får är inte så informationsrika så man har byggt egna tankar om hur det är hemma i Sverige och jag hoppas att det går så bra det kan i dessa dystra tider.

Nu ska jag ut i kylan igen men innan jag gör det så vill jag hälsa extra till alla nära och kära jag tänker på där hemma och pappa se till att hälsa till farmor då hon ligger lite efter i tiden med internet och hela den biten.

Ha det gött hälsningar Jonasson.

 

Personlig blogg

Skonertdivisionen är ett utbildnings och rekryteringsförband. Divisionen består av HMS Gladan och HMS Falken. Utbildningen bedrivs med inriktning på sjömanskap och praktisk navigation.

Vi håller både praktiska och teoretiska lektioner som kan bli både fysiskt och psykiskt krävande då de sker på havets och vädrets villkor. Den speciella miljön som för de flesta är helt ny, bidrar till att eleven utvecklas som individ och som gruppmedlem.

22 kommentarer

 • Ellen Lundkvist 3 april 2020 14:27

  Hej! Va skönt att höra att de går bra för er och att ni haft bra väder, hoppas de forsätter likadant så att ni snart är hemma igen. Det rullar på här hemma men det är inte så mycket som händer i dessa tider. Vi pluggar fortfarande hemifrån och dom flesta håller sig hemma så de känns lite som att tiden står stilla. Jag saknar dig Emil och tänker på dig. Fortsätt kämpa på nu sista biten så ses vi snart igen! Kram Ellen.

 • Carina Nilsson 3 april 2020 16:30

  Hej Kämpar!
  Det är så kul att få följa er resa i bloggen o ser alltid fram emot era resebrev.
  Hemma i Skåne är allt bra trots dessa tider. Ta vara på er o era kamrater i ert fantastiska äventyr. Felix, vi ser fram emot när du kommer hem. Du är saknad av familj och vänner.
  Hälsningar från Carina som blir sjösjuk på Sundsbussarna o från Kim som är grön av avund på ert äventyr.

 • Katarzyna Jezierska 3 april 2020 19:35

  Hej Alla,

  Här i Sverige och i hela världen det är bara Coronaviruset på tal. Varje dag läser vi prognoser hur pandemi kommer att påverka ekonomi. Här i Sverige det är 333 döda, mer än 6000 smittade och nästan 400 intensivvårdas. Vi har slutat resa, alla event är inställda. I mars nästan 37000 personer blev varslade i Sverige. Vi får handla mat men måste hålla avstånd. Vi hjälps åt så mycket som vi kan.

  Även om det kan kännas rätt jobbigt på båten just nu för att ni saknar familj och vänner här i Sverige folk hyllar Försvarsmakten för alla insatser i samband med Coronaviruset. Ni kan vara stolta över att vara en del av den verksamhet. Försvarsmakten har byggd sjukhus bl. an. i Stockholmsmässan och bidrar hela tiden med sin styrka.
  Vi är rätt många som följer eran resa. Varje dag får jag frågor och visar bloggen och Gladan på karta.
  Nu håller jag tummarna för rätt vindar!

 • Anders Holmgren 3 april 2020 21:08

  Gör ni 10 knop är ni snart hemma hos nära och kära

  Mvh Anders (Emils pappa)

 • Mats Åstrand 3 april 2020 21:15

  Godkväll alla ni hjältar som sliter och styr skeppet hemåt gamla Sverige. Att vistas i er miljö under så lång tid är respekt. Här i skogsbygden i Blekinge har det några dagar blåst med dagstemp runt 7 grader. Livet i Sverige är verkligen förändrat efter viruset. Till och med tv tablån är förändrad och hallå-or finns nu, ja ni unga vet nog inte vad det är.. Blekinge är just nu ytterst lite drabbat av Corona men styrningarna gäller hela landet. Det är bra. Försvarsmaktsövningen Aurora är framflyttad, så ni alla är nog den enhet i FM som bär upp hela nationens stolthet och tradition på bästa sätt. Å du Gunnerskulla Axel, flygteknik har fått EASA godkännande för utbilda flygtekniker, stod i Blt . Annars som vanlig på gården, gräv Larsson ska nästa vecka påbörja ombyggnad av vägen till Stora slätt. Segla på, håll farten och så hörs vi! Kram från Pappa❤️

 • Catarina Hallberg 4 april 2020 10:41

  Hej

  Så himla roligt att höra Emelie på radion idag. Och skönsång också :).
  Det är väldigt speciellt för oss anhöriga här hemma att höra din röst även om vi inte känner varandra.
  Det låter som om ni har fullt upp och att ni har bra fart.

  Vi längtar efter er ❤️.

  Hälsningar
  Catarina (Olles mamma)

 • Patricia Eriksson 4 april 2020 11:39

  Hej! Det är Ellas mamma som skriver. Idag när jag lyssnade på ring så spelar vi på radion blev jag glad. Det var ett samtal från HMS Gladan. Härligt att höra. Vi följer er och tänker på er varje dag. Längtar efter dig Ella❤️

 • Johanna Hejdeström 4 april 2020 12:15

  Hej ni fina på HMS Gladan!
  Idag på morgonen blev vi riktigt överraskade när vi hörde en välbekant röst på radioprogrammet ”Ring så spelar vi”. 222 Emelie Hejdeström pratade med Pernilla Månsson Colt och berättade om hur en dag på HMS Gladan ser ut, sen sjöng hon med i frågelåten och svarade rätt på frågan, med lite hjälp. Vi fick sedan lyssna på önskelåten ”What a wonderful world” med Luis Armstrong. Det blev lite svårt att hålla tillbaka tårarna. Skönt att höra att ni håller modet och humöret uppe, kämpa på ni är bäst❤️.

  Kram från fam Hejdeström & Sixten

 • Åke Jern 4 april 2020 13:07

  En glad hälsning till Alexander.
  Följer resan hem med stort intresse.
  Här hemma lunkar det på.
  Vi är i stugan så mycket det går. Vårarbete.
  Staffan handlar mat till oss så vi rör oss
  inte alls i några butiker.
  Gör Er en bra resa hem. Lycka till
  Kramar Farfar och Ingvor

 • Sofie Wernhammar 4 april 2020 13:22

  Hörde er på radio idag, ring så spelar vi Kul att få höra lite från er.

 • Anna Arvsell 4 april 2020 15:57

  Det är sååå roligt att följa er på Vesselfinder - nu sjutton ser man att det går lite undan mot tidigare. Varje sjömil närmre Sverige gör oss här hemma, som längtar efter er, så galet glada. 125 Arvsell - tro det eller ej men idag fick jag med båda pappa och Manda till ett träningspass ute på KalaHöjden på Söder. Men nu efteråt är vi helt slut efter ha kutat upp och ner i backen plus hela passet. Men nöjda. Jag är nöjdast ändå när jag inser att jag just nu är mest vältränad i familjen. ... vi längtar efter dig som sjutton och ser fram emot när familjen är samlad igen så vi kan köra padel igen. Älskar dig ❤️ /Mamma Ps - blev precis som du förutspådde angående mandas födelsedag. När den inträffar i Corona tider ställs den in ... vi väntar tills du är hemma igen

 • Anne-Li och Jörgen 4 april 2020 17:13

  Hej det här är Melissa som skriver till er och mest till Jakob. Jag har fått en ny cykel som är turkos och jättebra.Idag åkte jag i bikeparken med alla stora gupp, uppe på Billingen. Det gick jättebra och var roligt och jag svängde och hoppa av med flit. Sen cyklade vi allihop till Våmb och där såg vi en orange katt som inte liknade Sigge. Nu äter vi godis och kaker,
  Kram från Melissa

 • Mats Åstrand 4 april 2020 20:00

  Godkväll Hms Gladan, skickar en kvällshälsning från Sverige. Varit soligt och fint här, 9 grader. Hoppas ni alla mår bra och äter ordentligt. Långa å många arbetspass dygnet runt, ja ni alla är riktiga kämpar. Själv klippt gräsmattan å vårat. Axel din syster har lärt sig köra moppe nu...Zündappen.. Å lillebror Ivar varit trädgårdsmästare hela dagen. Grillat också. Kram från alla oss i Gunnerskulla❤️❤️

 • Henrik Arvsell 4 april 2020 21:30

  Hej! 125 Arvsells pappa här.
  Riktigt ser, hör och framförallt känner hur ni växer som sjömän och människor där på Gladan. Känns bra när vi sitter här hemma och följer era strapatser.
  Någon av er frågade efter läget hör hemma. Jag kan ju bara tala för oss här i Växjö och troligen har ni hört de breda dragen redan.
  Som arbetande inom fordonssektorn har vi nu något som kallas korttidsarbete dvs vi jobbar 40% och är hemma 60%. Det för att Sverige och Europa mer eller mindre har stängt. Det innebär dock inte att vi ligger på latsidan utan vi och många andra hjälper till på de sätt som är möjliga. Allt från att bygga skyddsutrustning till dem som behöver till att hitta fram till lösningar både för situationen här och nu men också för det vi börjar kalla ”Exit- Corona”.
  Allt är långt från löst, men det kommer !
  Vi jobbar här och ni där.
  Ha fokus på er uppgift så sköter vi vår.
  Vi ses snart - och fortsätt sköt om varandra!
  / Henrik

 • pelle 4 april 2020 23:05

  Hej på er alla stolta sjöfarare
  skönt att höra moralen är hög och att inget myteri är i antågande.
  lite kyla är inte farligt det härdar en bara,kämpa vidare,det man inte dör av gör en bara hårdare, fortsätt kämpa och jobba på.
  önskar er alla god vind och fart när ni nu snart får trampa fast mark under era fötter.
  god fortsättning och en trevlig helg på er alla. mvh.kungen från Möja

 • Lena Vikström 5 april 2020 13:17

  Hej alla glada..
  Här kommer en hälsning från landet Sverige. Här går allt sin gilla gång eller så går det inte alls eftersom mer och mer stängs ner. Vägarna är glesa på bilar och handlar gör man på en kvart då inga köer finns, det finns toapapper i hyllorna så det var en falsk panik som drabbade många då de hamstrade denna icke unika vara.
  Ser på kartan att ni snart är påväg in i engelska kanalen, då blir det dop, det är härligt att ni närmare er slutdestination.
  Här är det vår, ena dagen snöar det för att nästa dag vara 15 grader varm och sol, ett aprilväder i all sin prakt.

  Önskar er all lycka och att vädret makter är med er.

  En stor kram till dig min son

  Mamma Vikström

 • Johanna Hejdeström 5 april 2020 14:15

  Hej alla fina på HMS Gladan!
  Vad förvånade vi blev i lördags när vi hörde en välbekant röst i radioprogrammet ”Ring så spelar vi”. Via satellittelefon från Biscaya bukten fick vi höra 222 Hejdeström berättade om ert liv ombord på båten, sjöng med i låten som hon skulle besvara och svarade rätt med lite hjälp, för familjen hemma var det underbart att höra. . Ca 90 minuter in i lördagens program finns samtalet med
  Sköt om er alla, ni är bäst.
  Kram från familjen Hejdeström & Sixten.

  Ps Emelie, - När Ture var kock på Gladan 1963 Fanns det inte ström ombord på båten och maten lagades på vedspis.

 • Familjen Stenman 5 april 2020 14:38

  Hej på er!
  På lördagen gick det telefonkedja i släkten. Någon hade hört ett samtal från Gladan i Ring så spelar vi. Kunde det vara sant? Efter lite eftersökning så, jo, det var sant! (1.30 in i programmet)
  Spänt lyssnade vi på några minuters rapport från Biscayabukten. Härligt, det tackar vi för!
  Kämpa på och var rädda om er!
  Hälsar familjen Stenman från ett vårfint Oskarshamn

 • Ragnar Westblad 5 april 2020 16:17

  Hej! Jag följer er varje dag. Just nu 9 knop är ni snart i Engelska Kanalen. Väl seglat!

 • Erica Ivarsson 5 april 2020 17:11

  Härligt med lite medvind äntligen! Hoppas vädret och allt annat fortsätter vara med er nu resten av vägen

  Filip, jag saknar dig så så mycket, kom hem snart!!❤️

  /Erica

 • Anne-Li och Jörgen 5 april 2020 20:38

  Hej alla!
  Jakobs mamma och pappa här. Vi har som tradition i vår familj att alltid roa våra påskgäster med lite påskfrågor....Tänkte muntra upp er med några frågor om den stundande storhelgen som närmar sig med stormsteg (hehe).

  1 Påskön är känd för sina stenstatyer. Ön tillhör Chile, i vilket hav ligger påskön.

  2 Hur länge håller sig hönsägg i kylen?

  3 Vilken plats brukar i folktron kallas Blåkulla?

  4 Vilket sädesslag tillverkas memma av?

  5 Hur mycket godis äter svenskarna under påskveckan per person?

  6 Vad heter högsta hönset hemma hos Pettson och Findus?

  7 Från vilket land kommer påskharen?

  8 Hur vet man om ett ägg är färskt?

  9 Vad är en äggplanta?

  10 Hur många ägg lägger en höna i genomsnitt per vecka?

  Rätta svaren får ni när ni kommer hem...:=)...BTW...Fantastiskt att höra från Gladan på "Ring så spelar vi"..KRAMAR

 • Birgitta Holmquist 6 april 2020 18:07

  Så kul att höra Emelie i Ring så spelar vi (fast vi inte känner varandra). Vi läste här på bloggen om att du hade varit med så vi letade upp och lyssnade i efterhand. Jag fick en liten tår i ögat för jag längtar såååå efter Marie. Kul att höra hur ni har det på Gladan.
  /Birgitta (Maries mamma)

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *