Till övergripande innehåll Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsidan Nyheter Innehållsöversikt Sök Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakta oss Juridisk information

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Resebrev HMS Gladan 200403 Nr2

HMS Gladan

Tjenamors, klockan är just nu 19.20 och det är 101 Åstrand som skriver.

Dagarna går snabbare och man blir allt mer van vid sjön. Jag hade en tuff start på denna resa då jag var väldigt sjösjuk. Det tog ungefär en vecka in i seglingen innan det gick över. I stunden var det jobbigt då ens kamrater hjälpte mig. Mestadels för att man kände sig i vägen och att mina kamrater fick jobba dubbelt upp. Gemenskapen ombord är det viktigaste för mig. Då mina kamrater har hjälpt mig när jag har haft det tufft och att jag nu kan jag hjälpa till dem när de har det tufft. Ett stort tack till alla ombord som har hjälpt mig!!

En av de viktigaste sakerna ombord är maten. Bra mat ute till sjöss är viktigare än vad man tror. Jag och alla andra ombord är evigt tacksamma för den goda mat som vi får här ombord på HMS Gladan. Idag serverades till lunch, Kyckling med ris och currysås och till middag var det, oxfilé med klyftpotatis och rödvinsås.

Nu när man har seglat en bit så är det inte så konstigt att man har ser många djur. Senast igår när jag stod utkik. Kom det en stor flock utav delfiner och hängde med båten en lång stund. Andra djur som vi också har sett är Krabbor, valar och många fåglar av olika slag. Först när jag hörde utav mina kamrater ombord att det var krabbor som flöt längst med båten så trodde jag att de skämtade. Så jag sprang upp till halvdäck och kikade ut över relingen och fick syn på små krabbor bara någon meter ifrån båten. Det är några av de fantastiska upplevelser som jag har upplevt här ombord.

En rolig stund på dagen är såklart 13.30 uppställningarna. Då vi kollar, hur vi ligger till på sjökortet, hur det förväntas bli och såklart Nyheter hemifrån. Idag hade vi även en extra aktivitet eftersom det är ”gladan söndag”. Dagens aktivitet var charader. Det blev mycket skratt och såklart så vann mitt lag som hette, ”Black Hawks”.

Borta bra men hemma bäst. Är en mening som jag aldrig riktigt har förstått mig på. Då jag inte har varit borta så himla länge hemifrån. Men nu med värnplikten och speciellt denna resa så börjar man uppskatta hemmet lite mer. Den sak som jag saknar mest är skogen och den friska luft som vi har i Gunnerskulla!

Tack för att ni följer med oss på detta äventyr och det är jättekul med alla komentarer som vi får här på bloggen. Vill samtidigt hälsa hem till, min familj i Gunnerskulla och på nya Hulta, mina släktingar och till Philippa<3.

Ses i Sverige. Mvh, 101 Åstrand

 

Personlig blogg

Skonertdivisionen är ett utbildnings och rekryteringsförband. Divisionen består av HMS Gladan och HMS Falken. Utbildningen bedrivs med inriktning på sjömanskap och praktisk navigation.

Vi håller både praktiska och teoretiska lektioner som kan bli både fysiskt och psykiskt krävande då de sker på havets och vädrets villkor. Den speciella miljön som för de flesta är helt ny, bidrar till att eleven utvecklas som individ och som gruppmedlem.

1 kommentar

  • Camilla 6 april 2020 22:01

    Tjingeling!
    Camilla, Axel Åstrand 101:s mamma här! Vilken resa ni gör, det kommer att bli ett minne för livet! Skönt att sjösjukan släppt och att du mår bra! Här hemma står mycket i stå, pingis och häst och fotbolls tävlingar är inställt så nu är det träning istället som gäller! Vi har haft två fantastiska dagar, strålande sol och varmt och gott hoppas det håller i sig idag har jag planterat mina Bellis det känns bra! Spännande med alla djur ni ser delfiner, val och krabbor coolt, du får fotografera och visa oss sen när du är hemma! Ture är avundsjuk, han håller på att förbereder Kickan för sjösättning han filar, slipar och målar. Vi mår bra allihopa och längtar efter dig, morfar och syskonen hälsar så gott! Ha det bäst allihop! En Bamsekram till dig Axel från mamma!

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *