Till övergripande innehåll Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsidan Nyheter Innehållsöversikt Sök Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakta oss Juridisk information

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Resebrev HMS Gladan 200407

HMS Gladan

Hejsan alla bloggläsare, 125 Arvsell här!

Vilken dag de har varit, inte ett moln på himlen och massa sol. Vi har här på eftermiddagen kommit in i Engelska viken och där med klarat av den ökända Biscaya bukten med bra fart. Vi var lyckligt lottade som missade den värsta vinden och vågorna men fick ta del av farten. Idag har vi på haft genomgång på energi och kost med 2:a skepparen och 2:a kocken som var mycket intressant och givande. Man fick en inblick om hur kockarna planerar alla våra måltider och vad man behöver för att må bra. Vi pluggar nu hårt på tampförhöret som kommer imorgon och alla är lite spända hur de ska gå. Annars har de bara varit att njuta av det fina vädret som man trodde man skulle få nere vid Spanien men som tagit sig ända upp till engelska kanalen istället, de var ganska otippat att man skulle kunna gå i shorts och t-shirt här uppe. På natten mellan måndag tisdag är de plattvatten och månen lyser upp havet, en magisk syn. Jag vill även passa på att skicka en hälsning till familjen och ett grattis i efterskott till min syster. Tack för mig!

125 Arvsell

Personlig blogg

Skonertdivisionen är ett utbildnings och rekryteringsförband. Divisionen består av HMS Gladan och HMS Falken, där utbildningen bedrivs med inriktning på sjömanskap och praktisk navigation.

Vi håller både praktiska och teoretiska lektioner som kan bli både fysiskt och psykiskt krävande då de sker på havets och vädrets villkor. Den speciella miljön som för de flesta är helt ny (segelfartyg), bidrar till att eleven kan utvecklas som individ och som gruppmedlem.

6 kommentarer

 • Miranda Fredin 7 april 2020 10:00

  Hej på er, här kommer ett meddelande från Skövde.
  Jättehärligt att läsa att ni har det bra ute till havs och att se bilder på alla glada. Tänk vilken resa ni är med om och alla historier och minnen ni får. Så häftigt!
  Ella, vi alla saknar dig här hemma och ser mycket fram emot att du kommer hem igen, så vi får höra om allt spännande som hänt.

  Hoppas sista biten hem fortsätter lugnt och se till att ha riktigt kul!
  Mvh Miranda och resten av vännerna♡

 • Catarina Hallberg 7 april 2020 10:36

  Hej allihop

  Jag håller med om att det skulle vara kul att se fler bilder på alla personer på båten :).

  Och jag vill skicka ett jättestort GRATTIS och ett fyrfaldigt leve till 131 Pettersson som blir 21 år idag.

  HIPP HIPP HURRA, HIPP HIPP HURRA, HIPP HIPP HURRA, HIPP HIPP HURRA.

  Skönsången tar vi när du kommer hem :).

  Kramar från mamma

 • Anna Persson 7 april 2020 11:12

  Hej!
  Vill hälsa speciellt till Ella!
  Alma hälsar: att du ska komma nu snälla! Saknar dig!

  Vi andra i familjen persson saknar dig också! Heja på och va försiktiga så ses vi snart kramar!

 • Karin M Jern 7 april 2020 13:42

  Hej alla glada sjömän! Jag är så glad och tacksam för att kunna följa er både i text, fotografier och er positionsförflyttning. Ni som skriver och fotograferar gör ett galant jobb!

  På Instön lyser solen, gräset växer, altaner rengörs och nya utemöbler ska för första gången göra entré på altanen. Temperaturen stiger och idag, tisdag, har vi 14 grader varmt. Umgås med vänner gör vi utomhus, under filtar och påpälsade, med respekt och distans. Med mina arbetskamrater har jag digitala möten och fikor, alla fikandes på var sitt håll, nya beteenden skapas fort.

  Nu ser jag att ni kommit in i Engelska kanalen och kan snart se The white Cliffs of Dover. Det är så spännande att se er position och att ni nu närmare er Sverige och Öckerö.

  Till alla glada kämpar - Glad Påsk och en speciellt stor Påskkram till Alexander. Vi saknar och älskar dig!

  Snart så kan vi sjunga " Gladans besättning har siktats vid Vinga! Oh boy, oh boy, oh boy!"

  Många glada hälsningar från Rickard och Karin

 • Karin och Sture 7 april 2020 17:24

  Så skönt att höra av dig 125 Arvsell. Vi skickar en stor påskhälsning till alla på båten. Och segla snabbt för vi saknar er .❤️ Jag saknar 125 Arvsell massor Hälsningar från Tutaryd Mormor morfar . Ses snart ❤️ kram

 • Anna Arvsell 7 april 2020 17:36

  Äntligen fick vi läsa ditt resebrev 125 Arvsell - hör ju att du får ta över matplaneringen sen när du är hemma igen . Här har vi underbart vårväder - varmt och strålande sol ☀️ I helgen hade vi en heldag i Tutaryd hos mormor och morfar (givetvis bara utomhus och på behörigt avstånd efter att vi badat i handsprit) Underbart att få träffa dem, de har ju suttit isolerade i många långa veckor. Morfar grillade och vi tvättade och städade hästlastbilen så nu är den ren och fin tills att världen är normal igen och vi kan åka på tävling igen Så underbart glada vi är att se hur snabbt ni närmar er Öckerö. Såg att någon annan frågat och vi får möta upp er när ni kommer i hamn. Vi håller tummarna att vi iaf kan få säga hej och kramas lite innan ni återgår till era uppgifter. Vi hoppas på det iaf ❤️. Har jag sagt att vi är grymt stolta över dig och er alla? Om inte så ÄR jag just det! Älskar dig och vi längtar galet mycket. Kramar i massor /Mamma Arvsell

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *