Till övergripande innehåll Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsidan Nyheter Innehållsöversikt Sök Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakta oss Juridisk information

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Resebrev HMS Gladan 200401 Nr 2

HMS Gladan

”Säg det till alla, jag är på väg. Det finns ju så mycket att se. Blå himmel däruppe. Jag är på väg, bästa platsen är där jag just e´…” Låten som präglar mitt huvud för äntligen är vi på väg hem!

 

Resan hemåt har börjat återigen och det känns så himla bra, nu tar vi oss hem på riktigt och varje sekund, varje minut, varje timme för oss fram och närmare målet. Äntligen!!

En utav våra poster på vakten är loggast, detta innebär att man står med VO och skriver in kurs, deviation, missvisning, väder med mera i loggboken samt räknar ut vår position på sjökortet med hjälp av dödräkning. Att där få se hur långt man tar sig för varje vakt och timme, få mer förståelse för hur vi seglar och samtidigt lära sig om navigation är min favoritdel av vakten. Det är så kul när man märker att det går framåt och att man åkt snabbare och längre än vakten före gjort.

Att göra det mesta till småtävlingar kanske mest handlar om att jag är en tävlingsmänniska, men det behöver inte alltid vara dåligt. Att man alltid försöker vara snabbare än andra på morgonen kan ju få andra att vilja pusha sig och gör att fler kan hjälpa andra och det höjer gruppen. För på ett ställe som detta är det svårt att bara tänka på sig själv, alla ska trivas och alla ska må bra, att då hjälpa någon skulle kunna göra dennes dag och varje dag man hjälpt eller höjt någons humör är en för mig bra dag. De minsta grejerna gör så mycket här.

Ingen kan väl egentligen tycka om utmaningar på den här nivån men vilken sjukt häftig grej det är, att klara saker man aldrig trodde man skulle klara av. Att övervinna sina rädslor på en dag, att kämpa även fast man verkligen inte orkar, att bli en helt ny person på bara några veckor. För jag kan lova att alla på båten växer av denna uppgift, till större människor. Och vilka utmaningar vi än ställs inför skulle vi klara av, supermänniskor hela högen! Fan, vad jag älskar detta ändå.

 

Kram till er där hemma, jag saknar er<3

 

// 321 Engström

Personlig blogg

Skonertdivisionen är ett utbildnings och rekryteringsförband. Divisionen består av HMS Gladan och HMS Falken. Utbildningen bedrivs med inriktning på sjömanskap och praktisk navigation.

Vi håller både praktiska och teoretiska lektioner som kan bli både fysiskt och psykiskt krävande då de sker på havets och vädrets villkor. Den speciella miljön som för de flesta är helt ny, bidrar till att eleven utvecklas som individ och som gruppmedlem.

2 kommentarer

 • Karolina Hellgren 3 april 2020 10:15

  ”Säg det till alla hon är på väg. Och jag älskar varje steg hon tar...”

  Blir så himla glad att du vänt detta till något positivt!
  Och som sagt för varje minut som går för skeppet dig lite närmare hem!

  Ta hand om dig och dina kamrater.

  Kramar till dig Madeleine

 • Anna Arvsell 4 april 2020 16:43

  Ni är grymma och det är så imponerande - ni tar er an denna utmaningen så bra . Vi är alla så stolta över er och vet att ni kommer hem med massor av nya erfarenheter och ni kommer ha vuxit ett par meter i självförtroende och massor av kunskap och framförallt som ett väldigt sammansvetsat team. Hejja hejja er

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *