Till övergripande innehåll Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsidan Nyheter Innehållsöversikt Sök Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakta oss Juridisk information

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Resebrev HMS GLADAN 200330

HMS Gladan

Hej,

232, Jezierski här.

Tiden går. Vakttimarna springer i väg; från midnatt till kl.4, sen från kl. 12 till 16 och från kl. 20 till midnatt.

Tiden rinner mellan fingrarna. Den blandas med beundran och trötthet. Mörkrets hav slukar himlen varje dag. Nordstjärnan visar oss vägen hem. Solen värmer och smeker våra kroppar men även skadar öron och näsa.

Vi fångar upp vinden i våra segel. Den piskar också våra ansikte. Under natten flyger fåglar över havet, inte som på Ingarö där man bara hör ugglor. Jag saknar min lilla värld ute på Ingarö med min kärlek som väntar på mig hemma. Just nu drömmer jag om sömn och en frukost hemma på terrassen med min andra halva som seglar tillsammans genom livet. (Kom ihåg att sköta alla plantor till vår köksträdgård.)

Just nu befinner vi oss i hamnen i Lissabon. Största fördelen är att vi kan sova längre och att vi har kontakt med vänner och familj. Vi laddar batterier och förbereder oss mentalt till vidare utmaningar.

Ta hand om er där hemma i Sverige.

Tomas

 

Personlig blogg

Skonertdivisionen är ett utbildnings och rekryteringsförband. Divisionen består av HMS Gladan och HMS Falken. Utbildningen bedrivs med inriktning på sjömanskap och praktisk navigation.

Vi håller både praktiska och teoretiska lektioner som kan bli både fysiskt och psykiskt krävande då de sker på havets och vädrets villkor. Den speciella miljön som för de flesta är helt ny, bidrar till att eleven utvecklas som individ och som gruppmedlem.

5 kommentarer

 • pelle 31 mars 2020 15:43

  hej på er alla unga och medelåders sjöfolk
  Hoppas nu ni får lite skön medvind hem.
  jag antar att ni har bunkrat och redan kastat loss så jag vill bara önska er en fin resa hem till fäderneslandet lycka och välgång på eran resa och du 232, på möja är det mest fiskmåsar och stockholmare som flyger förbi och väsnas, stolt över er sköt om er alla Mvh : Pelle:Engström

 • Jörgen 31 mars 2020 20:14

  Görgött!

 • Fredrik Nyberg 31 mars 2020 21:54

  Fint skrivet eller snarare vackert. Skiv mer!

 • Catarina Hallberg 1 april 2020 03:39

  Hej allihop

  Det verkar som om ni har bra fart sen ni lämnade Lissabon igår :).
  Och att ni laddat batterierna ordentligt.
  Här hemma blir det mer och mer vårlikt. Men vi har allt fortfarande frostnätter.
  Förhoppningsvis är det betydligt varmare här när ni kommer hem :).
  Jag följer er på vesselfinder och kollar flera gånger varje dag. Det är ett välkommet avbrott i jobbet att läsa er blogg och spana på kartan.

  Var rädda om er.

  Hälsningar
  Catarina (Olles mamma)

 • Lena Kindberg 1 april 2020 17:54

  Vackert och känslomässigt beskrivit. Det är så fint att få höra av er vad ni gör och hur tankarna går.
  Till Filip K, vi har det bra på Gotland och när vi går ned till stranden och blickar ut över havet och horisonten tänker vi på dig att du finns där ute. (Vi tänker ju iofs på dig hela tiden)
  Kram från mamma och pappa
  Solen värmer skönt i lä och våren visar sig från sin bästa sida.

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *