Till övergripande innehåll Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsidan Nyheter Innehållsöversikt Sök Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakta oss Juridisk information

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Resebrev HMS Gladan 200328

HMS Gladan

Hej hej, Här är Björnell igen. Klockan är nu 02:49 och vi befinner oss på position N 30*01’, W 009*23’ strax utanför Portugals kust. Idag såg vi land för första gången på över en vecka, förvånansvärt häftig känsla. Det kommer bli väldigt skönt att få se saker som träd och hus igen efter ungefär 10 dagar med enbart vågor och himmel. Det ska bli skönt att lägga till i Lissabon någon dag och samla krafter men jag hoppas att vi inte stannar kvar för länge. Så fort vädret blir någorlunda bra så hoppas jag att vi kastar loss igen. Att varje timma till kaj är en timma vi skulle kunna rört oss hemåt på är en jobbig känsla att ha i bakhuvet.

Saker har börjat rulla på väldigt bra ombord och man har verkligen kommit in i själva livet ombord. Man märker att man har anpassat sig ganska bra till båten. Stämningen ombord är fortfarande bra också. Folk är vid högt mod speciellt nu när vi faktiskt har vårt första mål i sikte. Att de sjömil som vi avverkat kommer förbli bakom oss och att en ganska stor del av sträckan nu är klar gör såklart så man får upp hoppet.

Resan är däremot långt från över och vi har flera kämpiga sträckor framför oss. Temperaturen sjunker och risken för regn ökar ju längre norrut vi kommer så man får inte slappna av för mycket.

Saknar er alla där hemma, vi ses snart.

Mvh Sjöman 123 Björnell

Personlig blogg

Skonertdivisionen är ett utbildnings och rekryteringsförband. Divisionen består av HMS Gladan och HMS Falken. Utbildningen bedrivs med inriktning på sjömanskap och praktisk navigation.

Vi håller både praktiska och teoretiska lektioner som kan bli både fysiskt och psykiskt krävande då de sker på havets och vädrets villkor. Den speciella miljön som för de flesta är helt ny, bidrar till att eleven utvecklas som individ och som gruppmedlem.

6 kommentarer

 • Magdalena Olofsson 28 mars 2020 09:08

  Så roligt att höra om alla äventyr. Är så avundsjuk på er resa och hade velat göra något liknande som ung.
  Här hemma är allt som vanligt. Kusin Emily längtar efter Jonathan.
  Kram från mossi.

 • Katarzyna Jezierska - fru till en av ungdomarna ;) 28 mars 2020 09:28

  Hej Alla på båten!
  Oj, vilket spännande uppdrag fick Ni!
  Mitt beröm går framför allt till besättningen. Vilket ansvar att utbilda och hålla i ordning en oerfaren grupp. Det känns tryggt även om vidare utmaningar väntar.
  Jag har blivit expert på alla appar som finns på att kunna följa båtar. Ibland har det varit svårt att förstå logiken bakom kursen som Ni har haft. Efter alla mina funderingar fick jag förklaringen från bästa proffs och har lärt mig att följa vindar och mycket mer.
  Ni är så nära Lisbon! Avräkningen pågår. Hoppas kunna höra mer inom närmaste timmar!

 • Björne Holmqvist 28 mars 2020 12:03

  Shit va grymma ni ALLA är. Så starkt jobbat av er allihopa! Marie, kunde inte va stoltare över dig! Kämpa på!!

 • Lena Vikström 28 mars 2020 12:24

  Vad härligt att ni börjar närma er land, det blir ett härligt avbrott från sjögången. Härligt att se alla resebrev från er, det känns som man är med er och bilderna gör min dag trots att det hugger i hjärta av saknad.

  Stor kram till er alla
  Mamma Vikström

 • Karin M Jern 28 mars 2020 12:31

  Hej alla glada sjömän! Njuter av resebrev, fotografier och att följa er position! Jag kan förstå känslan av att se land och jag undrar hur känslan blir för er när ni går stabil grund under fötterna? I Göteborg/Instön har vi sol och 12 grader idag. Grannar börjar röra sig i trädgårdar, hälsar gör vi genom att vinka och hålla avstånd som sig bör i dessa tider.
  Nu laddar vi för picknick med Pia och Erik, en promenad på Koön med utsikt över Marstrands norra inlopp. Jag ser fram emot att berätta för dem om era äventyr.

  Alexander, jag ser fram emot att höra din röst idag❤️

  Ni är fantastiska allihopa, vilket äventyr!

  Många hälsningar från Alexanders familj

  Ps:världens bästa tanter är kontanter ds

 • Birgitta Holmquist 28 mars 2020 12:48

  Ha en skön vistelse i hamnen i Lissabon. Hämta krafter så ni snart är hemma. Vi längtar efter Marie och Nila längtar mest <3

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *