Till övergripande innehåll Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsidan Nyheter Innehållsöversikt Sök Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakta oss Juridisk information

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Resebrev HMS Gladan 200326

HMS Gladan

N 35’ 32.7 W 009’ 15.5

232 Schulze här, klockan är 04.21 och vi har precis börjat vårt pass för dagen. Är rätt trött idag och det är lite kyligare ute. Man känner i både kroppen och i huvudet nu att vi har varit ute rätt länge på havet, man är seg och drömmer lätt bort sig till annat.

Under 13.30 uppställningen igår fick vi reda på att vi ska lägga till i Lissabon, vilket jag tyckte var väldigt skönt att höra. Är rätt trött på att bara se hav hela tiden, känns som man inte kommer någon vart utan bara står still. Vi vet inte än hur många dagar det blir, för att vi väntar ut vädret då vi inte vill åka i världens motvind. Vi väntar istället ut vädret och ta några lugnare dagar i Lissabon.

Igår var en bra dag, vi väcktes av samma purrningsmelodi som vanligt och de röda lamporna tändes. Purrningsmusiken har jag börjat nynna på, vilket inte är jätte roligt då musiken är rätt dålig. Men den sätter sig på huvudet och när man står uppe i masten och inte kommer på några andra låtar är det en låt som kommer upp i huvudet. Efter purrning stod det rengöring på schemat, vi i vakt 3 hade däck då vi började vårt pass klockan 08.00. Passet gick relativt snabbt, det blåste mindre jämfört med de senaste 2 dygnen och solen kom upp. Vilket var väldigt skönt. Lunchen serverades 12.00 och det var grönsakssoppa, inte min favorit men det var helt okej ändå. När vi hade ätit lunch började vi som är spaningsoperatörer en ny lektion som vi inte har haft innan, hydroakustik. Jag tycker att det var väldigt intressant och det ska bli kul att läsa något som man inte gjort förr. När klockan slog 16.00 var det ny uppställning då 2 vakt skulle fånga posterna, jag och Thoregren smet ifrån för att ringa hem till våra mammor då båda fyllde år igår. Så grattis på födelsedagen till min mamma och till Thoregrens mamma. När vi var klara så gick vi ner för att äta middag, det serverades lammbiffar med klyftpotatis och tzatziki, det var väldigt gott. Klockan 18.00 så förfångade 3 vakt posterna igen, men passet var bara i 2 timmar och sen fick vi gå och lägga oss.

Idag ska jag och Jonasson hålla i ett musikquiz på 13.30 uppställningen. Vi har valt låtar från min lista då det är den ända jag har ner sparat offline. Det ska bli kul att ha en tävling och få tankarna på annat för en sekund.

Nu ska jag ut igen. Saknar er där hemma och tänker på er varje dag. En speciell hälsning till Anton, jag saknar dig väldigt mycket. Snart träffas vi igen.

Ha en bra dag, så hörs vi snart igen!

Personlig blogg

Skonertdivisionen är ett utbildnings och rekryteringsförband. Divisionen består av HMS Gladan och HMS Falken. Utbildningen bedrivs med inriktning på sjömanskap och praktisk navigation.

Vi håller både praktiska och teoretiska lektioner som kan bli både fysiskt och psykiskt krävande då de sker på havets och vädrets villkor. Den speciella miljön som för de flesta är helt ny, bidrar till att eleven utvecklas som individ och som gruppmedlem.

10 kommentarer

 • Petra Schulze 26 mars 2020 09:46

  Hej 323 Schulze med kamrater, så härligt att väckas med en purrningslåt....inte alla förunnat.
  Behöver ni en annan låt att nynna till, prova handtvättsvisa...wash your hands do do do do ( Låt baby Shark) .
  Garanterat en låt som sitter kvar....
  Tack för hälsningen och samtalet igår, det gjorde min födelsedag perfekt! <3.

  Så kul med musikquiz, må bästa lag vinna. Spännande med din låtlista Pauline.....inte min favvomusik precis :-) :-)..
  Låter härligt med ngr vilodagar i Lissabon. Vi får hoppas ni får mer gynnsamma vindar därefter.

  Så kul med alla era inlägg, känns som att vi får vara med på er resa på ett sätt.

  Önskar er vilosamma dagar i Lissabon.
  Kram till dig Pauline
  Heja heja alla på båten

 • Tina Pettersson 26 mars 2020 09:50

  Hej fröken Schulze! Så roligt att läsa era berättelser, vi kan ju inte riktigt förstå hur ni har det och alla känslor som kommer.
  Men ni är starka och härliga ungdomar som kommer att gå starka ur detta!
  Här hemma jobbar de som kan hemifrån, inne på andra veckan nu, vem vet när man träffar arbetskollegorna igen. Annars är våren på gång blommor börjar blomma i rabatterna och vi kan njuta av detta i alla fall.
  Vi kämpar på alla för att någon gång kunna njuta av livet igen tillsammans.
  Kram moster Tina i ett strålande fint Sundets Pärla

 • Anna Arvsell 26 mars 2020 12:46

  Härligt att få se dig 125 Arvsell - med ett smajl och tummen upp! Precis så som du alltid är. Du är BÄST glöm aldrig det. ❤️ Vi är så stolta över dig och dina kamrater. Så skönt för er att få se land snart och kanske lite vila i hamn.... Mormor och morfar hälsar från sin isolering på gården. Prio 1 för dem är alltid att kolla efter uppdateringar på bloggen.

 • Charlotta Björnell 26 mars 2020 15:23

  Hej, så härligt att läsa om ert äventyr.
  Och bilderna är jätte roligt att se.
  Vi är många som går in flera gånger om dagen för att se om något nytt dykt upp.
  Alla hälsar till dig Jonathan Björnell.
  Mormor o morfar , farmor o farfar. De ringer varje dag och frågar om vi hört något. Dina småsystra hälsar. De kanske skriver en egen hälsning någon dag.
  Vi här hemma mår bra. Jag jobbar hemifrån men pappa är på jobbet. Tjejernas skola är öppen som vanligt än.
  Valle är glad för sällskapet. Han hälsar också till dig :-)
  Stor kram från mamma

 • julius 26 mars 2020 18:33

  ser härligt ut, ni får ta bilder från Lissabon!

 • Fredrik Nyberg 26 mars 2020 21:11

  Att resan med HMS Gladan skulle bli lätt trodde nog ingen och med en välbehövligt vila i Lissabon gör er rätt. Under vilan fundera över lagets roll och hur starka ni blir tillsammans. Ni är alla viktiga och bidrar till er framgång. Ni gör skillnad medans vi här hemma står i stå. Oavsett väder är ni det bästa laget just nu och det är ni som tar Sveriges HMS Gladan tillbaka till svenska farvatten.

  Fredrik Nyberg

 • Karolina Hellgren 26 mars 2020 22:30

  Hej på er!
  Som sagt tidigare är höjdpunkten på dagen när man ser nått nytt från er.
  Gott att höra att ni troligtvis kommer lägga till i Lissabon.
  När beräknar ni anlända dit?

  Madeleine du ska veta att alla runt omkring här vet om ditt äventyr, framförallt har jag väl pratat sönder mina arbetskamrater, men de är väldigt intresserade och hälsar.

  Alla andra hälsar också naturligtvis och skickar kramar till dig ❤️

  Hoppas att vädret blir gynnsamt och att ni snart är hemma!
  Kramar från mamma

 • Mats Åstrand 26 mars 2020 22:42

  Ni alla ombord gör ett fantastiskt arbete, denna resa blir minnesvärd på många sött och vis. Gunnerskulla Axel, pappa här.. kämpa på och lär dig väl så kan din lillebror ha nytta av dig på sin lilla skuta... Alla vi hemma mår bra och farmor farfar hälsar extra så gott och jag har hämtat dina hockeyprylar idag. Vinden har fällt lite träd så jag ska ut i skogen i morgon. Kram min gosse

 • Jennie 27 mars 2020 21:07

  232 Schulze vad att kul att hör att ni lever och har det, förhållandevis bra. Vilket ofrivilligt äventyr det blev för er! Vet inte om man själv hade vågat om man fått chansen:-)
  Här hemma har vi fått restriktioner från vårt jobb så vi jobbar hemifrån och får inte besöka kunder. Så har det varit dessa sista 2v och det ska fortsätta så tillsvidare.
  Anton mår bra och jobbar mest hela tiden. Riktigt flitig, det du...;-) Nu har han dessutom börjat jobba helg denna helg.
  Peter har ingen att ”hacka och munhuggas” med så han tycker ni kan segla fort så du kommer hem igen.
  Idag har vi bytt upp oss och lämnat in vår ”Sunny” och hämtat vår nya ”Wader”.... en riktigt snygg husbil!:-) Vi hade tänkt oss ner mot Europa i sommar men det får bli Sverige istället. Ztacie har blivit vårfriserad och känns pigg och glad.
  Med andra ord är allt som ”vanligt” här hemma men vi saknar så klart dig. Ta vara på din tid, njut och ha det så fint!
  Kram från oss!

 • Heidi Schott 1 april 2020 12:36

  Hej 232 Schulze!
  Hoppas er vidare färd mot Sverige har börjat bra. Här är det verkligen Aprilväder. Varm, kallt blåsigt, vindstilla och snö.
  Som vanligt vid denna årstid är det svårt att veta vad man ska ha på sig.
  Nu har vi fått flera förbud om hur stora samlingar får vara. Från 500 till Max 50. Och totalförbud att besöka äldrevården. Man hintade att det kommer komma fler inskränkningar. Känns verkligen konstigt allt det här.
  Nu hoppas vi att er resa hem går fort så att vi äntligen får träffa dig igen.
  Hälsningar Heidi

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *