Till övergripande innehåll Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsidan Nyheter Innehållsöversikt Sök Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakta oss Juridisk information

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Resebrev HMS Gladan 200325

HMS Gladan

Halloj 202 Antonsson för att framföra en resa som inte blivit som planerat.

Måndagen den 9 mars klockan 03:30 började våran resa från Karlskrona mot kanarieöarna, först buss till Danmark för att sedan flyga till kanarieöarna. När vi väl anlände till kanarieöarna så blev vi upp plockade av några taxibilar och körda ut till båthamnen i full fart. Vi blev påmönstrade och var väldigt taggade på en go resa.

Redan efter 3-4 dagar fick vi för väldigt många oväntade nyheter om att vi inte längre får möjligheten att flyga hem utan att vi ska segla Gladan hela vägen hem till Öckerö. Vi seglade då till Teneriffa för att bunkra upp med mat och bränsle för att kunna påbörja våran långa resa hem. Väl på Teneriffa fick vi vänta några dagar på våra leveranser då det även på Teneriffa är hamstrat som i Sverige. Under de dagarna vi befann oss på Teneriffa så fick vi självklart inte röra oss på ön pga smittrisken, vi kunde gå av båten efter några dagar men fick då inte röra oss längre än 50 meter från båten utan vi hade 2 stycken lycktstolpar som riktpunkter.

Dagen var kommen onsdagen den 18 mars vi skulle nu påbörja våran segling mot Sverige. Alla fick säga hejdå till sina nära och kära för att inte veta när man får höra av dem nästa gång. Vi kom inte längre än en dag innan vårat första problem uppstår. Våran satellit fick inte längre någon kontakt och vi var tvungna att vända tillbaka mot Teneriffa, vi åkte någon timma mot Teneriffa innan vi fick kontakt igen och fick där hjälp med problemet och kunde fortsätta våran resa. Men redan efter andra natten så kom nästa problem, vi fick en reva i gaffelseglet, vi fick berga seglet för att sedan montera ner det trasiga för att få upp ett nytt reserv segel. Många timmar av hårt slit men när det var klart så kunde vi börja segla med full fart igen.

Nu efter 7 dagar utan att ha sett land eller haft någon kontakt hem så börjar humören svaja och folk börjar längta efter att kunna kontakta sina nära och kära. Vi gör mycket för att stötta varandra men det finns något som också hjälper många här och de är allt stöd vi får där hemma. Vi får era komentarer upplästa varje dag vid 13:30 och det är VERKLIGEN en stämingshöjare.

Något som jag nog kan säga för nästan alla av oss som befinner sig på detta fartyg är att vi alla behöver en lång varm kram av nära och kära när vi hoppat av båten för att krama ihop säcken på denna resan.

 

 

Personlig blogg

Skonertdivisionen är ett utbildnings och rekryteringsförband. Divisionen består av HMS Gladan och HMS Falken. Utbildningen bedrivs med inriktning på sjömanskap och praktisk navigation.

Vi håller både praktiska och teoretiska lektioner som kan bli både fysiskt och psykiskt krävande då de sker på havets och vädrets villkor. Den speciella miljön som för de flesta är helt ny, bidrar till att eleven utvecklas som individ och som gruppmedlem.

5 kommentarer

 • Madeleine Antonsson 25 mars 2020 12:42

  Hej Filip, härligt att läsa ditt resebrev och höra att ni gör vad ni kan för att stötta varandra och hålla humöret uppe, även om resan har blivit lite krokigare än vad ni först trodde. Förstår att havet kan kännas oändligt när man står där uppe i masten och håller utkik, men vi ser hur ni faktiskt kommer närmare och närmare Öckerö ni vi följer er på kartan.
  Här hemma är allt bra, de som kan arbetar hemifrån. Både jag (mamma) och Elin (syrran), ser ut som riktiga "gamers" med headset och stora dataskärmar, Elin har t o m fått låna hem din kontorsstol som hon har när hon sitter och arbetar vid köksbordet.
  Vi lovar att vi ska göra vad vi kan för att hålla oss friska, så att ni kan få den där bamsekramen när ni kommer hem.
  Ät mycket grönsaker, det är bra för immunsystemet :)
  Många kramar från familjen Antonsson

 • Petra Schulze 25 mars 2020 14:24

  Hej,

  Märkligt det där att inte se land på så lång tid!
  Här hemma är det annorlunda, inga nationella prov i skolan.
  Alla grundskolor ska vara förberedda på att ev stänga (vilket jag inte hoppas).

  Inget barhäng längre, så där slipper era lumparvänner i Karlskrona hänga i kareokebaren :-).

  Vi lär oss sjunga alla möjliga konstiga visor för att tvätta våra händer så länge som man bör för att ev virus ska försvinna.

  Segla väl, kämpa på!

  mammaschulze

 • Anna Arvsell 25 mars 2020 14:38

  Det finns massor av kramar att dela ut när ni är hemma igen ❤️ 125 Arvsell - tror du mormor trotsar sin isolering för att ta emot på Öckerö när ni seglar in? Inga vilda hästar kan få henne att stanna hemma. Hon försöker skriva kommentarer till dig varje dag men får dem inte publicerade av någon anledning. Men tro inget annat än att hon dagligen kollar bloggen och tänker på dig oavbrutet! Din telefon är nog full av hennes meddelanden när du når täckning igen . Var rädd om dig! ❤️❤️

 • Erica 25 mars 2020 20:02

  Hej alla!
  Hoppas ni har det bäst och försöker njuta av situationen så mycket det går.
  Jättekul och intressant att få följa eran resa här på bloggen!

  Filip, jag älskar dig och saknar dig jättemycket! Längtar efter den kramen <3
  Vi ses snart!

  Kram
  /Erica

 • Erica 25 mars 2020 20:05

  Hej alla!
  Hoppas ni har det bäst och att ni försöker njuta av situationen så mycket det går.
  Jättekul och intressant att följa eran resa här på bloggen!

  Filip, jag älskar dig och saknar dig jättemycket! Längtar efter den kramen❤️
  Vi ses snart!

  Kram
  /Erica

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *