Till övergripande innehåll Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsidan Nyheter Innehållsöversikt Sök Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakta oss Juridisk information

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Resebrev HMS Gladan 200325 Nr 2

HMS Gladan

Hej, 103 Stenman här.

Har precis kommit ner ifrån masten efter nattens utkikspass och hundvakten börjar gå mot sitt slut. Snart är det dags för några timmar efterlängtad sömn!

Dagen har bjudit på lite mer vind, lite mer lutning men framförallt mer fart hemåt! Vi kryssar oss just nu norrut mot Portugals sydväst-kust och hela besättningen hoppas på att vädergudarna någon gång ska ge oss lite medvind.

Allt som allt en väldigt bra dag på havet, känns som att man börjar komma in i vaktsystem och livet ombord lite bättre. Dagarna rullar på och snart är vi hemma igen!

Personlig blogg

Skonertdivisionen är ett utbildnings och rekryteringsförband. Divisionen består av HMS Gladan och HMS Falken. Utbildningen bedrivs med inriktning på sjömanskap och praktisk navigation.

Vi håller både praktiska och teoretiska lektioner som kan bli både fysiskt och psykiskt krävande då de sker på havets och vädrets villkor. Den speciella miljön som för de flesta är helt ny, bidrar till att eleven utvecklas som individ och som gruppmedlem.

17 kommentarer

 • Catarina Hallberg 25 mars 2020 12:09

  Hej allihop

  Vilken tur att det är just ni som är på HMS Gladan. Hade jag varit med finns risk för en viss felsegling. Problem att hitta på land med fasta landmärken, tänk då på sjön utan att se något annat än hav. Skulle kunna sluta vart som helst :).
  Det här med att skrubba däck i 20 graders vinkling lät intressant, rinner inte allt skurvatten av båten då?

  Håll humöret uppe, tänk inte på hur långt det är kvar. Tänk på resan ni gjort så här långt. Vilka erfarenheter ni har och får.
  När man är trött finns risk att man blir lättare ledsen, men man har också närmare till skratt.
  Stötta varandra. Förutom tävlingen om när ni når Öckerö, varför inte ha en tävling om att få alla att skratta så tårarna rinner.

  Även om det känns jobbigt - lev i nuet. Ni har det mycket bättre där ni är just nu.
  Vi här hemma saknar er oerhört men har fullt förtroende, både för er och era befäl att ni snart är i hamn i Sverige.

  Det positiva är att det hinner bli lite mer vår tills ni kommer hem och förhoppningsvis lite varmare så ni inte får en köldchock.

  Många kramar till er alla.

  Hälsningar
  Catarina (Olle P:s mamma)-fortfarande avundsjuk på er

 • Catarina Hallberg 25 mars 2020 12:12

  Kommer inte mina hejarop fram?

  Jo det hoppas jag .

  Hälsningar
  Catarina, Olles mamma

  • HMS Gladan Catarina Hallberg 25 mars 2020 12:58

   Jo då de kommer fram och det tackar vi för! :)

 • Ebba Lund 25 mars 2020 12:28

  Hej alla på Gladan! Så roligt att höra lite om hur ni har det och vad som händer på båten. Vilken jäkla resa ni gör, riktiga kämpar allihopa!

  Oscar, jag saknar dig varje, varje sekund!

  Håller tummarna för medvind
  Styrkehälsningar
  /Ebba

 • Fredrik Nyberg 25 mars 2020 12:45

  Otroligt roligt att följa er resa. De sista jag gör innan jag går lägger mig på kvällarna är att se er position och fullkomligt dansar upp på morgonen för att se hur långt ni kommit under natten. Något frustrerad kan jag bli när vi inte har kontakt och plötsligt som på julafton dyker lite resebrev upp och lyckan är fullständig. Hemma i lilla Sverige är allt i paus och ganska tråkigt med alla förbud och den ständiga mediabevakningen kring Corona. Vem får gå ut, hur mycket toapapper man får köpa, men framförallt media ständiga konstaterande att focus kanske skulle vara på annat och sedan i nästa andetag belysa Coronas påverkan på Påskhelgsfirande. Även detta kanske ställs in.... Nog om detta och det jag ville komma till är att ni ska njuta av stunden och fånga dagen för det äventyr som ni är mitt uppe i kommer förändra er för alltid. Ni kommer bli stärkta både som indevid men även som grupp. Ni kommer finna vänner för livet... Jag är så stolt att på avstånd får vara del av er resa.

  Fortsatt lycklig resa

 • Familjen Stenman 25 mars 2020 14:23

  Hej alla på Gladan! Så underbart att läsa era rapporter och andras kommentarer. Stor igenkänning på kommentarerna. Vi är många här hemma som trycker för uppdatering i tid och otid och hoppar upp ur sängen på morgonen för att se er position.
  Se nu till att njuta av färden, var goda kamrater och peppa varandra när det känns motigt.
  Ni kommer snart vara hemma och kunna se tillbaka på den här tiden som ger er erfarenheter för livet.
  Ett stort tack till den fasta besättningen som utbildar och samtidigt tar hem våra ungdomar på ett säkert sätt.
  Till vår Oscar, vi är så stolta över dig och glada att du får förmånen att vara med om ett äventyr som vi vet att du gillar. Var försiktig i masten!
  Med hopp om bra vindar, hälsningar från familjen Stenman

 • Pelle Engström 25 mars 2020 15:29

  vilken otrolig segling ni får göra,
  den resan skulle man varit med på
  hoppas nu alla fått sjöben och slipper spy i medvind.
  önskar er alla kraftiga och fina vindar på resten av eran resa god resa önskar en stolt farsa. P. Engström

 • Birgitta Holmquist 25 mars 2020 17:45

  Jag håller med tidigare inlägg här, att det är så spännande att följa er resa. Tyvärr så får jag sällan kontakt med de sidor där man kan följa er, därför är resebreven en sån glädje att få läsa. Tyvärr verkar det som min lilla dotter (Marie) håller sig borta från kameralinsen :( Ni får jaga in henne i ett hörn och ta mängder med bilder på henne. Ni har min tillåtelse att våldhålla henne om det behövs :)))
  Här hemma går ännu en dag mot kväll. Solen gör verkligen sitt bästa att hålla vårt humör uppe i dessa corona tider.
  Marie: Dina räkningar har vi löst :) Du kan sitta lugnt i båten. Saknar dig förfärligt <3
  Nila hälsar med en blöt puss på nosen.

  Ta nu hand om varandra
  Kram
  Birgitta (Maries mamma)

 • Anne-Li och Jörgen 25 mars 2020 18:00

  Hej igen från Jakobs mamma och pappa. Vi förstod inte att det var dina armar som kommenterades i de tidigare kommentarerna Jakob ...Men så kom vi ihåg att det fanns någon koppling mellan Skövde och Robert Gustavsson...:=)...Ja ni behöver nog ha mycket muskelstyrka för att klara av att klättra omkring i masterna i full storm och skura golven upp och ner:=) Det är superspännande att följa ert äventyr. Vi har förstått att kocken är mycket populär och vi undrar om ni får äta färsk mat eller om det är uppblötta skeppsskorpor som gäller? Ha det gött och stor kram från oss

 • Kaj Nikkilä 25 mars 2020 18:01

  Hej alla !

  Följer med spänning på er resa ute på haven .

  Underbart att läsa era resebrev och få följa era dagar .

  Håll upp humöret och stötta varandra .
  Kommer själv ihåg från lumpen vilken gemenskap man byggde upp när man utsattes för saker som plötsligt dök som man inte var beredd på . Genom det har jag fått vänner för livet som alltid finns där fast man inte har daglig kontakt med dem

  Ta vara på det här för det är något ni har att berätta om i framtiden för era nära .

  Kämpa på och ha ett gött humör trots motgångar i mellan

  Hälsa Arvid
  Med vänlig hälsning, Kaj Nikkilä

 • Oscar hannus 25 mars 2020 18:07

  Sänder samtliga ombord varma hälsningar! Ni genomför en prövning under er värnpliktig som är svårare än något jag utsatts för under nästan nio år som anställd. Hatten av, håll humöret uppe.

  Till er från fjärde pluton; ni har förtjänat tio "se genom fingrarna"-kort när det kommer till morgonvisitationer. Kom ihåg att allt är kul men framförallt roligt!

  /Hannus

 • Karin M Jern 25 mars 2020 19:24

  Hej alla härliga sjömän! I normala fall läser jag dagstidning på morgonen, men nu får världsnyheterna stryka på foten för er blogg. Vilka härliga blogginlägg som jag har läst och vilka fina fotografier. Skildringarna får mig att skratta, rysa och känslorna svallar. Jag ringer till Alexanders morfar och till din moster för att uppdatera dem, jag messar Malvine en status över vart ni är. De är så stolta över dig Alexander. Vilket äventyr som du är i och som du har framför dig När jag ser Gladans position på morgonen så ser jag att ni är närmare för var dag och innan ni vet ordet av står ni på kajen på Öckerö. Njut av äventyret, för det kommer ni att ha med er hela livet och kunna dela med alla dem som är med på resan.

  Jag vet att när du hör detta meddelande läsas upp Alexander, så vet du hur stolt jag är över dig och hur mycket jag älskar dig! Jag tror också att du är lite orolig för att jag nu har upptäckt denna blogg och för att jag kommer att skicka meddelande titt som tätt. Japp, du känner din mor rätt!

  Nu kommer en liten gåta: Vilka tanter är mest populära? Fundera på den ni!

  En sjöman älskar havets våg!

 • Magnus Eriksson 25 mars 2020 21:25

  Gomidda! Här i Horn är allting bra. Det var elva grir varmt idag och tranera har allere kommit på slätta. Hoppas att ni får medvind snart. Vi tänker på er kämpa på och ta hand om varandra. Hälsningar Magnus Patricia.

 • Lena Vikström 26 mars 2020 07:16

  Hej alla underbara..
  Som jag skrev tidigare så är det en ynnest att få uppleva det ni upplever nu. Ja, jag är också avundsjuk på er för ända sen barnsben har jag haft drömmen om att segla jorden runt just med HMS Gladan men jag hade nog nöjt mig med HMS Älvsnabben också trots att hon inga segel hade.
  I dessa Corona tider ska ni bara vara glada att ni är där ni är. Hyllorna i matbutikerna är tomma och toapapper är en lyxvara som man nu får köpas på svarta marknaden (Tradera, Blocket) om det blir akut.
  Som smittad med covid 19, Corona, har jag ridit ut den värsta stormen efter snart 2 veckors karantän vilket kan vara gott att veta.
  Solen har börjat visa sig här hemma och kan t.o.m. ge lite värme men kung Bore visar sig emellanåt med minus så vi inte vänjer oss för snabbt. Första nässelsoppan är kokad och då är det vår.

  Fortsatt lycka till på er fortsatta resa mot Sverige och att ni kommer fram på utsatt tid +- stormar och stiltje..

  En stor kram till er alla

  En extra stor kram av stor saknad till dig min son.

  Mamma Vikström

 • Isabella vikström 26 mars 2020 07:33

  Kämpa på hemåt nu och hoppas ni lyckas hålla det goda humöret uppe, ni är alla grymma! Lycka till på eran färd :)
  Obs! Glöm inte dricka kaffe, det är bra för själen ;)

 • Michaela Linge 26 mars 2020 09:46

  Hej Gladan!

  SSS kommunikationschef här.
  Det är jättehärligt att läsa era ärliga och äkta resebrev. Man får liksom vara med på ett hörn fast utan att bli sjösjuk :) Jag skulle gissa, att här på staben är det fler som är avundsjuka på er möjlighet till upplevelse, än de som tycker synd om er...
  Jag tänkte berätta att alla som jobbar på Sjöstridsskolan kan följa er rutt dag för dag på SSS intranät. Sedan förra veckan då ni kastade loss, finns en karta som varje dag uppdateras med en markering som visar var ni befinner er. Där ser vi hur ni kommer närmre hemmahamnen dag för dag.
  Jag kan också meddela att igår gjordes det inslag i BLT, Sydöstran, SVT Blekinge och Radio Blekinge som alla har berättat om er seglats.

  Ha det fint och var rädda om er!

  Hälsningar Michaela Linge

 • Birgitta Holmquist 26 mars 2020 15:05

  Ringde direkt till BLT och fick dom till att sända mig ett ex från onsdagens tidning :)))

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *