Till övergripande innehåll Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsidan Nyheter Innehållsöversikt Sök Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakta oss Juridisk information
Du är här:

myndigheten

Här finns information om Försvarsmaktens värderingar, våra uppgifter från riksdag och regering och hur vi arbetar för att lösa dem. Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

jobb & karriär

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Oavsett vad du vill göra i Försvarsmakten börjar din resa med en grundutbildning.

till jobb & karrär

bloggportalen

Här finns information om Försvarsmaktens värderingar, våra uppgifter från riksdag och regering och hur vi arbetar för att lösa dem. Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

Du är här

Resebrev HMS Gladan 200209

HMS Gladan

God morgon, god middag, god kväll!

Igår, alltså fredag eftermiddag, kom vi äntligen fram till Santa Cruz de Tenerife, efter lite mer än drygt ett dygns kontinuerligt seglande från när vi lättade ankare utanför Arguineguín. Hela dygnet var en utmaning för många av oss då vi jobbade i skift om 4 timmar vilket innebar att du stod post, slog segel och tog hand om ”däcksysslorna” i 4 timmar, för att sedan vila och äta någonting i 4 timmar medan den andra vakten tog hand om seglandet. Fler delfiner som simmade runt båten och även några sköldpaddor som flöt omkring syntes också när vi närmade nära Santa Cruz, vilket gjorde den lilla sömnbristen vi hade värd det. Väl framme fick vi erfara hur man byter ett utav de flera segel som Gladan har, vilket gick smidigare än vad jag personligen trodde att det skulle gå.

Idag har vi däremot haft mer ”vanliga” lektioner där vi först gick igenom teoretiskt hur förhalning går till, för att sedan testa det praktiskt, vilket var riktigt lärorikt. Detta eftersom det är en uppgift man säkerligen kommer att behöva utföra senare också om vi tar anställning och jobbar ute till havs! (Förhala är då när man förflyttar båtar längs med kajen). Vi fick också en snabb orientering i navigation så vi förstår lite om varför de lägger upp vår rutt som de gör, och även en snabb orientering i Global Maritime Distress and Safety System som så fint förkortas till GMDSS vilket består en samling regler och standarder inom kommunikation till havs.

Efter att vi i onsdags fick lära oss vilka rutiner som sker när någon fyller år (det vill säga kaffe och byssans goda bakverk) passade en ytterligare från elevbesättningen på att fylla år, vilket gjorde att det även nu stämdes upp till sång på däck. Även en höjdpunkt denna dag!

Imorgon bär det av till Las Palmas igen, så vi får se om det blir någon mer som blir lite sjösjuk denna gång eller om vi redan har vant oss vid sjögången!

Hälsningar från Santa Cruz de Tenerife!

/Mattias Jonsson, blivande Sisop

Personlig blogg

Skonertdivisionen är ett utbildnings och rekryteringsförband. Divisionen består av HMS Gladan och HMS Falken, där utbildningen bedrivs med inriktning på sjömanskap och praktisk navigation.

Vi håller både praktiska och teoretiska lektioner som kan bli både fysiskt och psykiskt krävande då de sker på havets och vädrets villkor. Den speciella miljön som för de flesta är helt ny (segelfartyg), bidrar till att eleven kan utvecklas som individ och som gruppmedlem.

1 kommentar

  • Camilla Andersson 11 februari 2020 10:15

    Hej och tack för trevliga rader om er tillvaro på Gladan!

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *