Till övergripande innehåll Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsidan Nyheter Innehållsöversikt Sök Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakta oss Juridisk information
Du är här:

myndigheten

Här finns information om Försvarsmaktens värderingar, våra uppgifter från riksdag och regering och hur vi arbetar för att lösa dem. Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

jobb & karriär

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Oavsett vad du vill göra i Försvarsmakten börjar din resa med en grundutbildning.

till jobb & karrär

bloggportalen

Här finns information om Försvarsmaktens värderingar, våra uppgifter från riksdag och regering och hur vi arbetar för att lösa dem. Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

Du är här

Resebrev HMS Gladan 2002006

HMS Gladan

Hallå där!

Denna härliga dag påbörjades med purrning klockan 06:30 i Las Palmas där vi låg förtöjda lite längre än väntat på grund av det rådande vädret. Detta gav oss möjlighet att gå igenom och prova på många av de tekniker vi skulle komma att använda oss utav under dagen. Bland annat så fick vi, efter att ha gått igenom några utav dess namn och funktioner, öva på hur man använder de olika tamparna ombord (det finns en hel del sådana).

Vi gick även igenom delar av det språk man använder sig av till sjöss. Inte helt riktigt ett annat språk är det men i princip, jo. Förspring, pollare, beslå, klys, knap och allt vad det kan tänkas vara. Precis som det mesta här ombord så är det väldigt många nya intryck att ta till sig men när man väl börjar tillämpa det hela praktiskt så sätter det sig mer eller mindre vilket är både kul och givande!

Efter en efterlängtad lunch bar det äntligen av mot havets böljor. Här fick vi prova på det vi lärt oss med en skarp situation av losskastning, kul och lärorikt! Det var skönt att komma ut från hamnen och det märktes hos besättningen. Ämnet sjösjuka har kommit upp rätt ofta men utav min egen uppfattning så har problemet inte varit så stort. Men man får väl se hur det håller i sig framöver. En högpunkt på dagen blev iallafall firandet av en utav oss i elevbesättningen som råkade fylla år just idag. Födelsedagssång på däck följt utav utmärkta bakelser från kockarna i byssan gjorde stämningen ännu godare ombord.

Förutom goda bakselser så har vi under resans gång provat på de olika posterna ombord. Jag själv fick frälsarposten och stod även rorgängare, mycket lärorikt! Andra fick även stå utkik uppe i masten samt ”slå glas” som det så vackert kallas när man har hand om skeppsklockan.

Framme utanför Arguineguín, vilket var målet för dagens segling, ligger vi nu till ankars. Klockan är strax över 21:00 och jag sitter och fördriver tiden fram tills min ankarvakt om en knapp timme.

Ludvig Rammus, blivande vapentekniker

Personlig blogg

Skonertdivisionen är ett utbildnings och rekryteringsförband. Divisionen består av HMS Gladan och HMS Falken, där utbildningen bedrivs med inriktning på sjömanskap och praktisk navigation.

Vi håller både praktiska och teoretiska lektioner som kan bli både fysiskt och psykiskt krävande då de sker på havets och vädrets villkor. Den speciella miljön som för de flesta är helt ny (segelfartyg), bidrar till att eleven kan utvecklas som individ och som gruppmedlem.

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *