Till övergripande innehåll Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsidan Nyheter Innehållsöversikt Sök Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakta oss Juridisk information
Du är här:

myndigheten

Här finns information om Försvarsmaktens värderingar, våra uppgifter från riksdag och regering och hur vi arbetar för att lösa dem. Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

jobb & karriär

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Oavsett vad du vill göra i Försvarsmakten börjar din resa med en grundutbildning.

till jobb & karrär

bloggportalen

Här finns information om Försvarsmaktens värderingar, våra uppgifter från riksdag och regering och hur vi arbetar för att lösa dem. Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

Du är här

Resebrev HMS Gladan 200210

HMS Gladan

God kväll världen där ute! Den här dagen har ägnats åt ”rent skepp”, vilket inneburit att vårda den eleganta Gladan till näst intill sprillans ny. Man kan nu säga att hon glänser på mils avstånd efter timmars rensande av dammråttor från alla hennes små vrår, tvättande av skrov, skrubbande av däck, putsande av mässingsdetaljer och mycket mer. Med bra och hög musik, en eller två gokaffe, stekande sol, gott humör och samarbete tog vi oss genom dagen trötta men glada.

Efter det fick alla en chans till en tidtagen dusch på 20 sekunder i det egenförbrukade färskvattnet, där vissa av oss lyckades klämma in en tafflig hårtvätt inför avslutningsmiddagen. Själv måste jag erkänna att jag drog över tidsgränsen med en sekund för att få ut balsamet. Men fina blev vi alla till den trevliga middagen där det bjöds på en fantastisk buffé upprustad med allt från brie till champinjonsallad till oxfilé, och även en lyxig spansk haloumibit till oss vegetarianer. Till underhållning spelades det blåspiano, kapten höll tal om vikten, ansvaret och hur komplext det är med gott sjömanskap, Sekonden pratade om resan vi gjort och så hölls det tävling i charader där styrbordsidan vann med storskredsseger på 4-0.

Imorgon är det sista dagen för oss ombord. Som jag uppfattar det är vissa väldigt glada att få sätta fötterna på stadig mark, andra är ledsna att behöva lämna det väldigt blå havet, den konstant vaggande sängen och det stora äventyret vi får vara med om, medan andra känner lite både och. Själv är jag lite nervös för landsjukan som vi kände senast vi förtöjde vid Santa Cruz och lyfte fötterna från durk till asfalt.

I natt ligger vi till ankars igen utanför Las Palmas och imorgon ska vi göra den svåra förtöjningen inne i stadens hamn och examineras i det vi lärt oss under veckan. Det klarar vi nog av, men önska oss lycka till i alla fall!

Hälsningar Svea Tisell, framtida Telekrigare 🙂

Personlig blogg

Skonertdivisionen är ett utbildnings och rekryteringsförband. Divisionen består av HMS Gladan och HMS Falken, där utbildningen bedrivs med inriktning på sjömanskap och praktisk navigation.

Vi håller både praktiska och teoretiska lektioner som kan bli både fysiskt och psykiskt krävande då de sker på havets och vädrets villkor. Den speciella miljön som för de flesta är helt ny (segelfartyg), bidrar till att eleven kan utvecklas som individ och som gruppmedlem.

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *