Till övergripande innehåll Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsidan Nyheter Innehållsöversikt Sök Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakta oss Juridisk information
Du är här:

myndigheten

Här finns information om Försvarsmaktens värderingar, våra uppgifter från riksdag och regering och hur vi arbetar för att lösa dem. Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

jobb & karriär

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Oavsett vad du vill göra i Försvarsmakten börjar din resa med en grundutbildning.

till jobb & karrär

bloggportalen

Här finns information om Försvarsmaktens värderingar, våra uppgifter från riksdag och regering och hur vi arbetar för att lösa dem. Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

Du är här

Resebrev HMS Gladan 200205

HMS Gladan

Hejsan svejsan!

Vi tar resan från början. För ca två dygn sedan samlades 23 rekryter på Arlanda för att kliva på flyget ner till Las Palmas, Gran Canaria. Resan uppe i luften var inte den mest händelserika, utan allt flöt på. Sex timmar senare så möttes vi av värme, palmer och doften av hav. Då vi landade runt midnatt så hann vi inte annat än att titta på båten innan vi var tvungna att kliva på för att lägga oss. För vissa blev detta ett första möte med en hängbinge och ett försök till att bemästra konsten att sova i en sådan hela natten.

Morgonen efter så började det hela på riktigt! Det första som skedde på morgonen var påmönstring, vilket innebär att man klättrar upp de ca 30 m som krävs för att komma till toppen på masten för att sedan klättra ner igen, få sitt skeppsnummer, hämta väskan och bli en del av Gladans besättning! Det var inte någon som direkt flög upp till toppen och alla var rätt skakis om benen när man kom ner på däck igen men alla gjorde det, även de som helst hade skippat!

Efter påmönstring så har dagen gått i ett med att vi ska bli bekanta med båten. De olika vaktposternas uppgifter, maskinrum och resterande utrymmen har fått en rejäl titt så att alla hittar. Sen har vi haft en rejäl kurs i alla tampar ombord och det kan jag säga är ett antal! Kan dock inte riktigt säga några namn på dem än, men det kommer. Hoppas jag.

Just nu sitter jag och skriver på en stilla båt då vi på grund av vädret inte kunde lämna hamnen idag. Imorgon däremot så är planen att vi ska ut på havet och då blir det äventyr på riktigt!

Tilda Gunnarsson, blivande vapentekniker

Personlig blogg

Skonertdivisionen är ett utbildnings och rekryteringsförband. Divisionen består av HMS Gladan och HMS Falken, där utbildningen bedrivs med inriktning på sjömanskap och praktisk navigation.

Vi håller både praktiska och teoretiska lektioner som kan bli både fysiskt och psykiskt krävande då de sker på havets och vädrets villkor. Den speciella miljön som för de flesta är helt ny (segelfartyg), bidrar till att eleven kan utvecklas som individ och som gruppmedlem.

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *