Till övergripande innehåll Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsidan Nyheter Innehållsöversikt Sök Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakta oss Juridisk information

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Resebrev HMS Gladan 200111

HMS Gladan

Ohoj! Sedan förra resebrevet så har vi kadetter och delar ur ordinarie besättning under gårdagen genomfört ett besök på observatoriet här på Teneriffa, beläget på ca 2400 meters höjd på Mt Teide. En imponerande syn väntade oss när vi med buss hade tagit oss genom dagens molntäcke och kom upp ovanför detta. Solen sken vackert på Teneriffas berg! Väl där väntade rundvandring och vi fick berättat om observatoriets historiska bakgrund och vad de sysslar med.

Idag lördag, har vi kastat loss från St Cruz de Teneriffe där vi legat förtöjda. Dagen började med förtöjningsövningar för oss kadetter, både som VO och förtöjningsledare. Därefter har vi nu satt kurs och fart mot SV delen av Teneriffa där vi kommer ankra under natten för att sedan imorgon söndag gå mot La Palma där vi förtöjer måndag förmiddag.

Verksamheten fortlöper på det sätt som är beskrivet i tidigare blogginlägg med övning i positionering med hjälp av astronomiska observationer och VO-tjänst. Det finns begränsat med fritid men vid de kajer vi ligger förtöjda vid har ändå (oftast) 1/3 av kadetterna fri från vakttjänst och kan gå iland ett par timmar, annars spenderas den mesta tiden med förberedelser, genomförande och utvärdering av de uppgifter vi har att öva och lösa.

Vi skickar en tanke till de familjer och partners som håller ordning på hemmaplan, tack för ert tålamod och förståelse som gör att vi har kunnat välja/ska kunna välja det här yrket. Utan er hade det inte varit möjligt.

Allt gott,
Kadett Lundberg

Personlig blogg

Skonertdivisionen är ett utbildnings och rekryteringsförband. Divisionen består av HMS Gladan och HMS Falken. Utbildningen bedrivs med inriktning på sjömanskap och praktisk navigation.

Vi håller både praktiska och teoretiska lektioner som kan bli både fysiskt och psykiskt krävande då de sker på havets och vädrets villkor. Den speciella miljön som för de flesta är helt ny, bidrar till att eleven utvecklas som individ och som gruppmedlem.

1 kommentar

  • Stefan Eisler - Lundin 12 januari 2020 18:05

    Hola på er
    Såg er passera mellan Gomera och Fanabe ,sa till min sambo det måste vara Gladan.Gjorde min värnplikt i marinen åren 76-78.
    Det vart ett kärt återseende. Ha de nu så o sköt om er.
    Mvh Stefan Eisler-Lundin (SjöbevakningsCentralen)

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *