Till övergripande innehåll Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsidan Nyheter Innehållsöversikt Sök Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakta oss Juridisk information

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Resebrev HMS Gladan 200110

HMS Gladan

Vi lättade ankar från Arguineguin igår morse och seglade cirka sextio nautiska mil till Santa Cruz på Teneriffa där vi nu är förtöjda. Färden hit präglades av friska vindar och en hel del sjöhävning, vilket inte är ovanligt i dessa farvatten. Då vi kadetter varit i land större delen av vår officersutbildning var det på ringrostiga sjöben för vissa av oss, men förhoppningsvis vänjer vi oss alla snart igen.

Som nämt i tidigare resebrev turas vi kadetter om att går som VO, vakthavande officer. Det innebär att planera och genomföra fartygets framförande med allt som hör till. Idag innefattade det bland annat en händelserik förtöjning för avgående VO, som lyckades förtöja fartyget lugnt och kontrollerat trots diverse störmoment. Varje kväll går vi igenom dagens erfarenheter från VO-tjänsten för att vi ska få ta del av varandras lärdomar. Då flera av oss kommer arbeta som navigeringsofficer när vi är tillbaka på våra förband så är all praktisk navigeringsträning oerhört värdefull.

Idag väntar en heldag till kaj. Vi ska genomföra studiebesök på ett observatorium uppe på Teide, samt ha teoretisk lektioner i VO-tjänst ombord. Utöver det kommer vi få möjlighet att arbeta vidare med våra astronomiska uppgifter. De syftar till att vi praktiskt ska bli duktigare på att bestämma fartygets läge med hjälp av redskapet sextant.

Imorgon kastar vi loss igen och seglar mot Los Cristianos där vi kommer ankra över natten.

 

/skeppsnummer 432

Personlig blogg

Skonertdivisionen är ett utbildnings och rekryteringsförband. Divisionen består av HMS Gladan och HMS Falken. Utbildningen bedrivs med inriktning på sjömanskap och praktisk navigation.

Vi håller både praktiska och teoretiska lektioner som kan bli både fysiskt och psykiskt krävande då de sker på havets och vädrets villkor. Den speciella miljön som för de flesta är helt ny, bidrar till att eleven utvecklas som individ och som gruppmedlem.

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *