Till övergripande innehåll Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsidan Nyheter Innehållsöversikt Sök Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakta oss Juridisk information

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Resebrev HMS Gladan 200108

HMS Gladan

”Kadett Gustavsson anmäler sig för tjänstgöring ombord HMS Gladan”, så lät det på halvdäck under måndagens påmönstring i Las Palmas, efter den obligatoriska passagen över förtoppen. Vi är 18 elever som teoretiskt läst och genomfört tidvattenkurs, astronomisk navigationskurs samt distansberäkningskurs under det gångna året. Detta ska nu översättas och genomföras praktiskt tillsammans med att framföra fartyget som vakthavande officer under nästan tre veckor runt Kanarieöarna. Vi kommer under veckorna få räkna på hur mycket vattnet sänks och höjs i just de hamnarna vi ska gå in i. GPS är en fiffig uppfinning och ett bra verktyg för navigation men vi kommer med hjälp av sextanter och tabeller bestämma vår position med hjälp av solen, månen och stjärnorna. Allt detta sammanvävs och är ett stöd till oss själva som ska framföra fartyget till havs och genomföra förtöjningar och losskastningar i nya hamnar.

Vi har från måndag eftermiddag till idag onsdag kl 10:00 förberätt både oss själva och fartyget för att gå loss. Efter att allt var klart så gick vi äntligen till sjöss igen från Las Palmas, dagens etapp går till den södra udden på Grand Canaria där vi inatt skall ankra för att imorgon fortsätta mot St Cruz på Teneriffa. Samtliga elever har seglat dessa fartyg tidigare men det var för nästan två år sedan, lite ringrost från oss och lite ärjad mässing behöver bort men annars går allt fint än så länge. Största delen av oss elever läser Officersprogrammet med nautisk inriktning och påbörjar nu vår sjätte och sista termin innan examen i sommar, de tidigare terminstarterna har inte varit dåliga men det känns om denna kommer ta priset som den bästa! Det känns även helt okej att ha valt nautisk inriktning, då de flesta av våra kursare från MHS Karlberg nu genomför vinterutbilning i norra Sverige och vi får flyta runt på havet i shorts och t-shirt i 20 gradig värme.

Ni får fortsätta läsa bloggen för att följa med på vår och HMS Gladans resa in i det nya decenniet.

Soliga hälsningar från kadett Niklas Gustavsson.

Personlig blogg

Skonertdivisionen är ett utbildnings och rekryteringsförband. Divisionen består av HMS Gladan och HMS Falken. Utbildningen bedrivs med inriktning på sjömanskap och praktisk navigation.

Vi håller både praktiska och teoretiska lektioner som kan bli både fysiskt och psykiskt krävande då de sker på havets och vädrets villkor. Den speciella miljön som för de flesta är helt ny, bidrar till att eleven utvecklas som individ och som gruppmedlem.

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *