Till övergripande innehåll Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsidan Nyheter Innehållsöversikt Sök Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakta oss Juridisk information
Du är här:

myndigheten

Här finns information om Försvarsmaktens värderingar, våra uppgifter från riksdag och regering och hur vi arbetar för att lösa dem. Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

jobb & karriär

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Oavsett vad du vill göra i Försvarsmakten börjar din resa med en grundutbildning.

till jobb & karrär

bloggportalen

Här finns information om Försvarsmaktens värderingar, våra uppgifter från riksdag och regering och hur vi arbetar för att lösa dem. Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

Du är här

Resebrev HMS Gladan 191213

HMS Gladan

Klockan är nu 02:23 den 13:e december 2019 och rekryt Forsbrand sitter som nattvakt här på Gladan. Det blåser ca 10 m/s och ett lugnande vinande hörs från masterna samtidigt som det rycker och drar i tampar och fendrar. Ett mer livfullt väder än dagen som precis passerat. Vi förtöjde på den underbara vulkanön La Gomera på förmiddagen den 12:e efter en nattseglats från Los Cristianos på Teneriffa som bjöd på både stiltje med hoppande delfiner runt om båten och vindar på upp mot 17 m/s som fick besättningen i bingarna att hålla i sig.

Dagen som gått har innehållit allt som jag bara kunde drömma om när jag låg i en gruppbivack i 13 minusgrader i vinterlandet Kosta med förfrusna tår utan sovsäck och drack varmt brunt bäcksvatten. Att jag då 2 veckor senare skulle komma inseglandes med Gladan i 23 graders värme i t-shirt och shorts till La Gomera med hundrametershöga klippor runtom båten är helt och hållet ofattbart. Efter förtöjningen klockan 10 och den fantastiskt goda svampsoppan med pannkakor var det permission. Vi rekryter och bernadotteelever tågade då glada och solbrända iväg mot livsmedelsbutiken och stranden. Efter inhandlandet av glass och kall dricka var man redo för att ta sig an stranden. En liten vik med svart sand och stilla vatten blev platsen där vi slog oss ner. Med bestående men från kylan i Kosta i form av förfrusna tår satt vi på stranden med en öl eller en läsk i handen och massa konstiga spanska snacks. Vi som fortfarande var vakna pratade om hur otroligt roligt och givande det varit att få uppleva det här med att segla en så gammaldags skuta på ett så gammeldags vis.

Med blå uniform, varma tår och rent vatten i vattenflaskan avslutar jag detta lilla resebrev. God natt!

 

Personlig blogg

Skonertdivisionen är ett utbildnings och rekryteringsförband. Divisionen består av HMS Gladan och HMS Falken, där utbildningen bedrivs med inriktning på sjömanskap och praktisk navigation.

Vi håller både praktiska och teoretiska lektioner som kan bli både fysiskt och psykiskt krävande då de sker på havets och vädrets villkor. Den speciella miljön som för de flesta är helt ny (segelfartyg), bidrar till att eleven kan utvecklas som individ och som gruppmedlem.

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *