Till övergripande innehåll Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsidan Nyheter Innehållsöversikt Sök Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakta oss Juridisk information

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Resebrev HMS Gladan 191209

HMS Gladan

”Rekryt Ripskog anhåller om tjänstgöring ombord HMS Gladan”. Det här var alltså en av de absolut första saker vi gjorde när vi kom och skulle mönstra på skutan här nere i St Cruz. Dagen har varit lång, 01:30 ringde min väckarklocka i morse för att jag skulle hinna med flyget. 13:20 landar planet på Teneriffa och det är först då man känner att det har dragit igång påriktigt. Vi anländer till hamnen och blir bemötta av en mycket trevlig besättning som är väldigt glada att ta emot oss. Påmönstringen sker genom bestigning av båtens två master samt som tidigare nämnt en anhållan om tjänstgöring på båten. Allt är nu så verkligt och blåkläderna är också påtagna. Utbildningen drar igång direkt för att vi så snart som möjligt ska komma in i båtens rutiner och få dagen att fungera så smidigt som möjligt. Till Middag serveras en mycket god lasagne och alla tallrikar är slickerena. De flesta av oss som mönstrade på idag kommer nästintill direkt ifrån skogen och en avslutad 3 månaders period av gröntjänst, vi är väldigt hungriga. Alla är mätta och belåtna och dagen fortsätter. Utbildningen fortskider och jag märker nu att det har blivit väldigt mycket information under en kort tid. Kvällen är äntligen här, några av oss har passat på att se över stan medan några har valt att ladda upp inför morgondagen och dess nya äventyr.

Dagen i stort, väldigt väldigt bra! Den ordinarie besättningen har gjort ett fantastiskt jobb med att välkomna oss och få oss att komma till rätta. Det märks att de brinner för det här och deras energi smittar av sig på oss. Dagen börjar närma sig sin sluttid och kudden är väldigt nära till hands, jag ser fram emot morgondagen och den kommande veckan som vi ska befinna oss på detta skepp men nu är det dags att tacka för mig samt säga god natt och så får ni fortsätta följa vår resa.

Personlig blogg

Skonertdivisionen är ett utbildnings och rekryteringsförband. Divisionen består av HMS Gladan och HMS Falken, där utbildningen bedrivs med inriktning på sjömanskap och praktisk navigation.

Vi håller både praktiska och teoretiska lektioner som kan bli både fysiskt och psykiskt krävande då de sker på havets och vädrets villkor. Den speciella miljön som för de flesta är helt ny (segelfartyg), bidrar till att eleven kan utvecklas som individ och som gruppmedlem.

1 kommentar

  • CATARINA HENNINGSSON 10 december 2019 17:02

    Ha en underbar tid nu alla kämpar. Lycka till ⚓Catarina Henningsson

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *