Till övergripande innehåll Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsidan Nyheter Innehållsöversikt Sök Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakta oss Juridisk information

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Resebrev HMS Gladan 191113

HMS Gladan

Kadetten kravlar med förvånansvärd smidighet och stuns, trots det tilldelade allt för otympliga seldonet omsvept runt kroppen, ut på peket. Klyvaren skall ner nyss, varpå skepparn får seglet att falla ner i rasande takt jämte kadetten.
Vågorna utlovar ytterligare väta i kängorna om inte arbetet går undan och genomförs med viss taktkänsla, då ett hopp någon decimeter kan vara på sin plats när Gladan hajar upp och ner i vattenmassan.
På andra sidan berget skönjer denne hur himlen färgas orange av stadens ljus. Sangrian och tapasens land ska ännu en gång få agera underlag för kadettens välputsade lågsko.

Det enda som står mellan permission och samkväm på Santa Cruz gator är en enkel bredsladd in i hamn, lättare återställning och en gedigen utvärdering av hela kursen.
Det ryktas även om att kockarna har tänkt bjuda manskapet ombord på tvårättersmiddag för att fira att vi tagit oss nästan 1500 sjömil tillsammans. Äntligen skall kadetten få avnjuta en middag värdig en flottist!

De persedlar som har funktionstestats till bristningsgränsen av många, skall nu vårdas och så sakteligen smygas ner i en tross, för att väldigt snart sättas på ett plan hem och därefter rengöras till den grad att de åter igen tål syn av kadettofficer Cederström.
Innan Kadetten vet ordet av det sitter denne vid skolbänken och tänker tillbaka på solnedgångarna, cola lighten på Cadiz gator, delfinernas dansande i fören, gemenskapen och allt det där andra fantastiska ni där hemma har sett på bilderna som delats här.
Människan är fantastisk på det sättet, hon förtränger fort allt det som av många skulle anses vara galenskap att gå igenom för att få tjänstgöra som specialistofficer.

Kd L.Grann, Styrböling och pekegast

Personlig blogg

Skonertdivisionen är ett utbildnings och rekryteringsförband. Divisionen består av HMS Gladan och HMS Falken, där utbildningen bedrivs med inriktning på sjömanskap och praktisk navigation.

Vi håller både praktiska och teoretiska lektioner som kan bli både fysiskt och psykiskt krävande då de sker på havets och vädrets villkor. Den speciella miljön som för de flesta är helt ny (segelfartyg), bidrar till att eleven kan utvecklas som individ och som gruppmedlem.

1 kommentar

  • Kadettofficer Cederström 25 november 2019 11:56

    Bra där, Grann! Jag gillar hur du tänker! :-)

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *