Till övergripande innehåll Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsidan Nyheter Innehållsöversikt Sök Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakta oss Juridisk information

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Resebrev HMS Gladan 191109

HMS Gladan

Det är blött, fartyget lutar och längst däck stapplar en trött kadett fram. Hans mål är halvdäck. Färden börjar framme på backen vid babords rundhus. Klockan är strax 04:00 och det är dags för vaktförfångning, igen. Tremetersdyningarna som slår in från sidan visar ingen nåd mot den stackars kadetten, han behöver snabbt slå händerna kring något fast föremål för att inte åka omkull. Kadetten får grepp om ett handtag på däckshuset och känner sig lite säkrare.

En kraftig smäll hörs, och efterföljs av en knapp sekunds tystnad. Men för kadetten känns detta som en evighet, han vet vad som väntar. Han kommer bli blöt.

När den dryga kubikmetern atlantvatten med kraft träffar kadetten kan han inget annat göra än att acceptera sitt öde. Det kommer bli en blöt och lång vakt. Trots att kadetten varit utrustad med den finaste materiel kronan kan erbjuda blir han dyngsur, inte ens skalplagg M/08 kan rädda kadetten från det salta havsvattnet.

Trött, stapplandes och numera genomblöt når kadetten halvdäck för att avlösa sin något mindre blöta kamrat vid styret. Trots sina tunga ögonlock, blöta kläder och trötta sinne lyckas kadetten manövrera Gladan och tämja havet. Under den evighetslånga timmen vid rodret hinner kadetten både torka och uppleva en vacker soluppgång. Det gör nästan att han vid passets slut har förträngt den blöta kyssen från havet. Men bara nästan.

Med vetskapen om att det endast återstår ett par timmars färd innan destinationen La Palma är nådd går kadetten till kojs. Det ska bli skönt att få vaggas till sömns av samma hav som nyss nästan dränkt en.

Detta har varit vår verklighet det senaste dygnet. Lyckligtvis har vi varit förskonade från regn, solen har skinit med kraft och humöret är gott även om det kraftiga lutandet och gungandet försvårar.

 

”Varierande jobb i skärgårdsmiljö”

 

Från oss alla, till er alla, en riktigt trevlig helg.

Kd. J. Björnström & Kd. D. Olsson (som båda hoppas julmusiken är igång när vi kommer hem)

 

Personlig blogg

Skonertdivisionen är ett utbildnings och rekryteringsförband. Divisionen består av HMS Gladan och HMS Falken, där utbildningen bedrivs med inriktning på sjömanskap och praktisk navigation.

Vi håller både praktiska och teoretiska lektioner som kan bli både fysiskt och psykiskt krävande då de sker på havets och vädrets villkor. Den speciella miljön som för de flesta är helt ny (segelfartyg), bidrar till att eleven kan utvecklas som individ och som gruppmedlem.

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *